Afvaloverslag Geldermalsen

Afvaloverslag Geldermalsen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-06-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Jemima de Brauwere
MedewerkersNathalie van der Hulst, André Galetzki, Ariën Bos, Zamorah Getrouw
Opdrachtgever en adviseur constructieGrontmij Gelderland, Arnhem
HoofdaannemerStrukton Groep, Utrecht
Adviseur staalVoortman Staalbouw, Rijssen
Start bouw 2006
Oplevering 2006
Bruto vloeroppervlakte7000 m2
Bouwkosten€ 3.000.000
TekstPeter Visser
Foto'sPetra Appelhof

Aan de zuidzijde van Geldermalsen, op de rand van een bestaand industriegebied, vormt een uitgestrekte, circa 17 meter hoge afvalstortplaats een opvallend groen heuvellandschap in de verder vlakke uiterwaarden. Aangezien de hal van grote afstand zichtbaar is vanuit het aangrenzende natuurgebied rond de rivier de Linge, is het silhouet van het gebouw een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp geweest.

De hal is 130 meter lang, 54 meter breed, heeft een kolomloze overspanning en elf meter vrije hoogte. Naast afvaloverslag biedt het gebouw ruimte aan kantoor, kantine en kleed- en wasruimte met lockers.

De architect heeft een gebouw gemaakt
dat niet zozeer het minst storend is in het landschap, maar juist een positieve toevoeging is. Het is een functioneel gebouw geworden dat past binnen het beleid om de horizonvervuiling tegen te gaan.

Het ontwerp houdt duidelijk rekening met de vorm van de afvalstort, het steeds veranderende silhouet van de berg met haar lange lijnen is vertaald in het ontwerp van de hal.

Spanten
Door middel van een eenvoudige aanpassing in de wijze waarop een kolomvrije overspanning normaliter geconstrueerd wordt, ontstaat de landschappelijke dakvorm. Door de horizontale stalen spanten identiek uit te voeren maar in de dwarsrichting diagonaal te plaatsen, was het mogelijk om schuin lopende kilgoten te maken. De schuine dakvlakken hangen als het ware tussen deze spanten. Resultaat is een golvend dak, waarbij slechts één spant meer nodig was dan bij een plat dak. Door de spanten iets langer te maken is een golvende gevel ontstaan.

De gevel heeft een verticale geleding zodat de hal goed aansluit op de bebouwing in de directe omgeving. De strakke vier meter hoge betonnen plint verbindt het gebouw landschappelijk met de lange lijnen van de afvalstort.

Een aantal dakplaten boven in het gebouw is geperforeerd zodat vrijwel onzichtbaar de ventilatie is geregeld. De materiaalkeuze heeft met het oog op duurzaamheid geresulteerd in een betonnen plint, verzinkte stalen spanten en Kalzip gevelbeplating. Duurzaamheid kent hier drie aspecten: bestand zijn tegen het zware gebruik, het onderhoudsaspect en de voorbeeldfunctie. Veel geld is er niet beschikbaar voor dit type gebouwen, slechts door eenvoudige, maar inventieve, ingrepen kan er aandacht aan de vormgeving besteed worden.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.