Architect onmisbaar

Architect onmisbaar

Door: Peter Visser | 01-10-2014

Het lijkt wel of er steeds meer particulieren overgaan tot een verbouwing van hun huis. Gelukkig wordt daar vaak een architect bij ingeschakeld, wat veelal prachtige resultaten oplevert. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar als opdrachtgever heb je uiteindelijk misschien wel meer waar voor je geld. Als er een vertrouwensband tussen architect en opdrachtgever bestaat, dan vormt de architect een meerwaarde.

 

Als een bewoner niet meer in zijn koophuis past omdat het te klein is geworden door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding kan hij twee dingen doen: verhuizen of verbouwen. Dat eerste is vandaag de dag met de huidige woningmarkt niet altijd even makkelijk en wat als de locatie eigenlijk helemaal naar wens is? Dan wordt verbouwen een optie.  Een verbouwing heeft vaak meer voeten in aarde dan een gemiddelde opdrachtgever verwacht, zo is er allerlei regelgeving waaraan voldaan moet worden, welstand moet het goedkeuren, het moet binnen het gemeentelijke bestemmingsplan passen, monumentencommissies staan met argusogen toe te kijken en dan moeten architect en opdrachtgever het ook nog eens worden over het ontwerp, binnen het vastgestelde budget. Een hele klus.

Veldhoven

Omdat dit woonhuis uit de jaren 70 niet meer voldoet aan de wensen van de bewoners, zetten ze het een aantal jaren geleden te koop. De verkoop wil niet vlotten en daarom besluiten ze over te gaan tot een verbouwing. Architect Rolf Moors wordt ingeschakeld en de eerste schetsen gemaakt. Diverse varianten passeren de revue, met als uitgangspunt een grotere keuken en eettafel, meer openheid naar de tuin toe en een open tuin met zitplekken voor verschillende periodes van de dag. Uiteindelijk wordt gekozen voor een oplossing waarbij een deel van de garage wordt opgeofferd aan de nieuwe grote keuken met kookeiland, de andere helft van de achtergevel wordt een stuk de tuin in geschoven waardoor er ruimte is voor een grote eettafel. De met elkaar verbonden keuken en eetkamer zijn ongeveer even groot en liggen verdraaid ten opzichte van elkaar waardoor ze beiden een eigen karakter hebben. De nieuwe achtergevel heeft glas tot op de grond gekregen en zowel keuken als eetkamer grenzen nu aan de tuin. Bij de eetkamer, die pal op het zuiden ligt, is een luifel geplaatst. Achter in de tuin is een paviljoen geplaatst over de volle breedte voor in de avondzon. Het doet dienst als loungehoek, haard met houtopslag, ontsluiting van het achterom en een berghok voor kliko en fiets. Het geheel bestaat uit een stalen framewerk met een houten vlonder op de grond, schuttingshoge eikenhouten planken en een open luifel, ook van hout. Voor het tuinontwerp is vervolgens hoveniersbedrijf Welten ingeschakeld. Centraal is een rechthoekige vijver gemaakt, eromheen is het stenig en langs de zijkanten is het groen. Dankzij een goede samenwerking tussen architect en opdrachtgever is het eindresultaat een zo goed als nieuwe woning waarover iedereen tevreden is.

Leiden

Net als in Veldhoven betreft het hier een jaren 70 woning, ditmaal in Leiden Zuidwest. Voor de bewoners een ideale locatie, dus van verhuizen is helemaal geen sprake. Meer ruimte om te koken en te eten is ook hier de wens. Architect Patrick Colly van Flinterdiep architectuur komt via via in contact met de bewoners en maakt het ontwerp voor de uitbouw in de tuin. De opdrachtgevers zijn diplomaten die veel in Afrika verblijven en een Afrikaanse sfeer willen toevoegen aan hun Hollandse huis. Als contrast met de oorspronkelijke, lichte, lelijke baksteen is gekozen voor een uitbouw in rood beton. Een kleur rood die je ook veel in Afrikaans zand tegenkomt. Onderzocht is of het beton rood geschilderd moet worden of dat het mogelijk om het met rood zand en een toeslag gelijk de goede kleur te geven. Na een flinke zoektocht gaat de voorkeur uiteindelijk naar het laatste uit, alleen ziet de leverancier geen mogelijkheden om het constructief te gebruiken. Daarom is gekozen voor een naturel betonnen draagstructuur ter plaatse van de achtergevel,een kalkzandsteenconstructie in de uitbouw met daarop een houten balklaag in het zicht onder het dak. Aan de buitenkant is er een schil van rood beton gemaakt om het zo de juiste Afrikaanse uitstraling te geven. Ook het keukenontwerp is van Colly en opvallend genoeg is die net zo duur als een keuken die je bij een  keukenspecialist koopt. Maar in dit geval is het ontwerp écht helemaal op het lijf van de opdrachtgevers geschreven. Tijdens ontwerp en uitvoering verlopen de contacten met de opdrachtgevers, die veel in Afrika verblijven, grotendeels via Skype. Dat vergt toch wel flink wat vertrouwen tussen opdrachtgevers en architect, maar het blijkt allemaal goed verlopen.

Huis in Bos

Een heel ander verhaal is dit zeer gedateerde, donkere, bekrompen en inefficiënte huis, dat mooi in de bossen ligt. De opdrachtgevers kochten dit huis, dat op een voor hen ideale plek ligt, met direct al het plan het te gaan verbouwen. Probleem was wel dat er absoluut geen uitbreiding aangebouwd mocht worden. Door architectenbureau Derksen Windt is de woning gestript en van alle overtollige zaken ontdaan. Hierdoor is bijvoorbeeld de kapconstructie weer mooi in het zicht gekomen en is er meer licht en ruimte in de woning ingebracht. Door toepassing van veel wit in het pand is het weer helemaal fris.

Rotterdam

Van een heel andere orde is de verbouwing van twee aan elkaar geschakelde garages tot een logeerverblijf in Hillegersberg. Een project met een lange adem. Om de garages een nieuwe functie te geven, is een procedure gevolgd om de bestemming te wijzigen tot verblijfsruimte in een bijgebouw. Dit maakt het mogelijk dat het gebouw als verlengstuk van de woning kan worden gebruikt. In eerste instantie zat de gemeente hier helemaal niet op te wachten maar door het project in een bredere context te plaatsen is het uiteindelijk toch gelukt. Want er zijn meer van dit soort garages in de buurt en een deel daarvan raakt behoorlijk vervallen. Door het nu een woonfunctie te geven is hier in elk geval het verval tegengehouden. Richard Smit van UMBA architecten heeft er hard voor moeten knokken, maar het resultaat is er uiteindelijk wel. De garages bij de jaren 30 woning, twee in een rijtje van drie, bevinden zich op een zelfstandig perceel en worden ontsloten via de zijstraat. De garages zijn degelijk, maar vroegen om de nodige aanpassingen om als verblijfsruimte te kunnen fungeren. Het plafond is verwijderd zodat de oorspronkelijke grenen sporenkap zichtbaar is geworden. De buitenmuren zijn voorzien van geïsoleerde voorzetwanden, op de vloer ligt isolatie met daarop, zwevend, een cementvloer afgewerkt met een kunststof gietvloer. Een binnenwand met daarin verwerkt een kast, een opklapbed en een daklicht, dient als scheidingswand voor de badkamer. Het interieur is verder minimaal gehouden, wat een mooi contrast geeft met de ambachtelijke kapconstructie. Met opgeklapt bed is de ruimte ook geschikt als studeerplek, game room of fitnessruimte.

Hei -en Boeicop

Ook in dit dorp even onder Utrecht valt het nog niet mee om, in dit geval, een bijschuur te vervangen. Bij een monumentale boerderij met een eveneens monumentale schuur stond een vervallen bijschuur voor opslag van kar, gereedschap, schapen en kippenvoer. Architect Ruud Visser heeft veel tijd en energie gestoken om de monumentencommissie ervan te overtuigen dat zijn ontwerp wel degelijk in het beeld paste. Samen met de opdrachtgevers is dat uiteindelijk toch gelukt. Het programma was simpel, een nieuwe bijschuur op de plaats van de oude met twaalf zonnepanelen op het dak, genoeg om de hele boerderij van stroom te voorzien. De bijschuur is de eenvoud zelve: een betonnen plaat, vier houten spanten bekleed met zwarte golfplaten (een gebruikelijk materiaal voor bijschuren). Het zuiden ligt precies op de diagonaal van het dak en om de ideale hellingshoek te krijgen is de zuidpunt verlaagd en de noordpunt opgetild. Zo krijgen de zonnepanelen optimale bezonning en oogt de bijschuur aan de kant van de buren kleiner. De noordpunt, tegen de monumentale schuur aan, is een meter verschoven, zodat hier de ingang ontstaat. De nieuwe bijschuur is kleiner dan de oorspronkelijke en zijn abstracte vorm maakt het een mooie toevoeging in deze monumentale omgeving.

Meerwaarde architect

Vijf totaal verschillende voorbeelden verbouwingen die wel alle vijf het nut en de noodzaak van een architect in dit proces aangeven. De opdrachtgevers in Veldhoven hadden geen concrete ideeën en door een aantal schetsontwerpen te maken werd de beeldvorming gemakkelijker. In Leiden heeft vooral de inventiviteit van de architect ervoor gezorgd dat de opdrachtgevers precies kregen wat ze wilden hebben, plus nog een unieke keuken erbij. Het huis in het bos is ook met hulp van de architect precies geworden wat de bewoners wilden. De grootste problemen waren er in eerste instantie in Rotterdam en in Hei- en Boeicop. Hier is het doorzettingsvermogen en de inventiviteit van de architect doorslaggevend geweest voor het uiteindelijke resultaat. Volgens architect Richard Smit (verbouwing Rotterdam) is het bouwen voor een particuliere opdrachtgever een lastig proces en heb je absoluut zijn vertrouwen nodig. Wanneer, zoals in zijn geval, de architect veel ruimte krijgt voor creatieve oplossingen, zorgt dat voor een meerwaarde van het ontwerp en is hij een toegevoegde waarde, ook al is het een relatief kleine opdracht. En architect Rolf Moors (huis Veldhoven) vindt het gewoon ‘leuk om te doen’.

Projectgegevens

Tekst Peter Visser
Fotografie Rolf Moors, Pieter de Ruijter, Klaarlicht fotografie, Jeroen Musch

Gerelateerd

Tags: , ,