Brede School Aarle Rixtel

Brede School Aarle Rixtel

Door: Petra Starink | 06-02-2017

De brede school in Aarle-Rixtel, ontworpen door architecten-en-en is in 2016 geopend. De school kent verschillende gebruikers. Het uitgangspunt bij het ontwerp was dat het gebouw een avontuur moest worden.

De Brede School ligt in de kern van het dorp. Aanwezige kwaliteiten zoals de vele bomen en het gebruik door de buurt van schoolplein en speeltoestellen is uitgangspunt geweest bij het plan. Naast uitdagende vormen is gekozen voor materialen die niet meteen voor de hand liggen. Er is gekozen voor een fijnschalig  gebouw met een dorpse uitstraling, waar binnen de samenhang van het totale gebouw iedere gebruiker zichzelf kan profileren.

Slempwerk

Het metselwerk van de bestaande gymzaal en de nieuwbouw zijn op een zelfde wijze afgewerkt, namelijk met slempwerk. Door het toepassen van deze ambachtelijke, typisch Brabantse afwerking is een samenhangend geheel ontstaan.

Gezamenlijk hart

Het gezamenlijk hart in het gebouw wordt gevormd door het speellokaal en de BSO thema-lokalen die op deze wijze voor alle partners gemakkelijk bereikbaar zijn. Hier om heen zijn de aula’s van de diverse partners gelegen. Aan deze grote ruimtes zijn vervolgens de groepsruimtes gepositioneerd. Een bovenplein doet dienst als buitenruimte voor de BSO, waardoor de kinderen na schooltijd ook in een andere omgeving komen dan overdag.

De hoofdopzet gaat uit van een terugkerende bouwsteen van 50m2, die vervolgens per gebruiker op verschillende manieren is geschakeld. Deze schakeling bepaalt de eigen identiteit, maar door de modulaire opzet is uitwisselbaarheid in de toekomst gegarandeerd en kunnen groei en krimp worden opgevangen. De toepassing van verschillende hellingshoeken in de schuine daken resulteert in een maximum aan ruimtelijkheid en variatie.

Projectgegevens

Naam projectBrede School Aarle-Rixtel
LocatieSchoolstraat 1, Aarle Rixtel
Programma/functieOpenbare basisschool, katholieke basisschool, kinderopvang, BSO, peuterspeelzaal en gymzaal
Architectenbureauarchitecten-en-en
Opdrachtgever(s)Gemeente Laarbeek
Start bouw20111
Oplevering2016
Bruto vloeroppervlakte2585 m² (nieuwbouw) 430 m² (renovatie) m²
BeeldBASE Photography, Helmond 

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.