De Melkfabriek

De Melkfabriek

Door: Petra Starink | 07-11-2016

Het voormalige Coberco-terrein aan de Rijn in Arnhem moet een stedelijke hotspot worden met woningen en pleinen. De oude fabriekshallen blijven behouden en bieden ruimte aan ambachten, exposities en events. Friesland Campina heeft voor de herontwikkeling van de fabriek en de omgeving gekozen voor het plan van BPD | Studioninedots.

De Melkfabriek

Het Cobercoterrein ligt aan de Rijn, naast de John Frostbrug, grenzend aan de binnenstad. Het gebied ademt de historie van Coberco. De nieuwe naam van het gebied wordt De Melkfabriek. Dit stuk stad wordt organisch ontwikkeld volgens Studioninedots’ Circulair Cityplot-concept waardoor ook hier wordt ingezet op een adaptieve menging van functies, typologieën en initiatieven en op het aanjagen van waardevolle interactie tussen bewoners en bezoekers. Energie wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen, mobiliteit wordt collectief en groen krijgt de ruimte. De Melkfabriek draait straks volledig op Campina’s biogas.

Hergebruik

Oude gebouwen worden hergebruikt, nieuwe worden toegevoegd; klein en groot en goedkoop en duur worden er afgewisseld. Drie plots zijn aangewezen voor woningbouw, voor zowel appartementen en lofts als grondgebonden woningen, en deze worden afgewisseld met pleinen met horeca en plekken waar wordt gewerkt. De oude fabriekshallen zijn de identiteitsdragers en bieden straks ruimte aan ambachten, exposities en creatieve events.

Markthal

De voormalige Flessenloods wordt bijvoorbeeld ingezet als markthal voor Arnhems ambacht, de Machinekamer wordt horecagebouw en in het Ketelhuis komt een bierbrouwerij. Lokale partners zijn betrokken in de planvorming en dragen daar al actief aan bij.  De Melkfabriek wordt autoluw, en het krijgt vooral met routes voor wandelaars en fietsers die aantakken op de omliggende wijken. Aan de Rijnzijde van het complex wordt een doorlopende boulevard aangelegd waarvan de vormgeving is gebaseerd op de hoogteverschillen die passen bij het rivierenlandschap.

Tender

Friesland Campina en de Gemeente Arnhem formuleerden de ambitie om het gebied te transformeren. In vervolg daarop schreef Friesland Campina een tender uit. De afgelopen periode vond een selectieprocedure plaats voor de verkoop van het terrein en deze werd gewonnen door BPD Ontwikkeling dat daarvoor Studioninedots’ bewezen concept Circulair Cityplot als uitgangspunt nam. Vervolgens werd het team uitgebreid met Studiospacious, BOEi, DELVA Landscape Architects en lokale partners.

Projectgegevens

Naam project De Melkfabriek
Locatie Nieuwe kade-Westervoortsedijk, Arnhem
Programma/functie Stedenbouwkundig plan, c.a. 280 appartementen en woningen, werkruimten, voorzieningen, parkeren
Architectenbureau Studioninedots
Projectteam Karlijn de Jong, Wouter Hermanns. Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Opdrachtgever(s) BPD Ontwikkeling
Beeld Studioninedots/ Studiospacious/ ZesXZes

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.