De Vier Jaargetijden Eindhoven

De Vier Jaargetijden Eindhoven

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-10-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectWalter van der Hamsvoord
MedewerkersMartèl van Nieuwkuijk, Wouter Laros
OpdrachtgeverStichting Woonbedrijf SWS.Hhvl, Eindhoven
HoofdaannemerHurks Bouw Zuid, Eindhoven
Beeldend kunstenaar Gery Bouw, Eindhoven
Adviseur landschapBTL adviesbureau, Oisterwijk
Adviseur constructie en geluidGoudstikker De Vries
Adviseur installatiesSweegers & De Bruin, 's-Hertogenbosch
Adviseur bouwkostenSchreven’s Bouwkosten Adviesbureau, Weert
Start bouw 2005
Oplevering 2006
Bruto vloeroppervlakte 17.855 m2 woningen, 2560 m2 parkeren en bergingen
Programma 127 huurappartementen
Leverancier aluminium puien en zetwerk Hurks Geveltechiek, Eindhoven
TekstPeter Visser
Foto'sMichiel Kievits, Fotopersburo v.d. Meulenhof (kunstwerk en oude situatie), Architectenwerkgroep (maquette)

De naoorlogse woonwijk Bennekel wordt gedeeltelijk begrensd door het groengebied van de rivier De Dommel. De wijk bestaat grotendeels uit grondgebonden eengezinswoningen met langs de rand middelhoge portiekflats. Deze oude lineaire blokken vormden een barrière tussen de groenstrook en de rest van de wijk.

Aan de Holstraat zijn deze blokken vervangen door drie compacte woongebouwen en een woontoren. Hierdoor ontstond een open verkaveling die de rest van de wijk uitzicht op het groengebied geeft.

De vier gebouwen staan als ingetogen, abstracte wachters langs de drukke Bayeuxlaan en zijn opgetrokken in een donkere, enigszins glanzende baksteen. De gevels aan de zijde van de woonwijk, de westzijde, zijn om privacyredenen relatief gesloten. De appartementen zijn georiënteerd op het zuiden en/of oosten met zoveel mogelijk vrij uitzicht en zon.

Om overlast door het verkeerslawaai te voorkomen zijn aan de geluidsbelaste zijden wintertuinen toegepast. De gevels die uitkijken op het groengebied hebben een raamwerk van aluminium en glas en vormen daardoor een licht tegenwicht voor de zware baksteen.

Het groengebied is als het ware de wijk binnengetrokken door de parkachtige inrichting van het gebied tussen de vier blokken. Door hier hoogteverschillen in aan te brengen wordt de half verdiepte parkeergarage, die de vier bouwdelen verbindt, aan het oog onttrokken.
Omdat het complex op de rand van de stad ligt en dus letterlijk te kijk staat, is het belangrijk dat het er goed uit ziet, het is tenslotte een visitekaartje van Eindhoven. En dat is aardig gelukt.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.