Doctorshof, Haarlem

Doctorshof, Haarlem

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-02-2011

Projectgegevens

Projectarchitecten Steven Brunsmann, Johan Krol
Medewerker Jan van der Schaaf
Opdrachtgever Ymere Ontwikkeling
Hoofdaannemer Slokker ITS, Harderwijk
Start bouw Februari 2010
Oplevering Mei 2010
Bruto vloeroppervlakte 7900 m2
Bruto inhoud 23.700 m3
Differentiatie 55 woningen in 6 types
Tekst Peter Visser
Foto’s Sjaak Henselmans

Schalkwijk is behept met alle bekende problemen van een typische jaren ’60 wijk: de woningen zijn te klein, ze voldoen niet aan de eisen van deze tijd en er is te weinig variatie in het aanbod. Nunc architecten geeft met de nieuwbouw in de Doctorshof een bescheiden maar adequaat antwoord op deze problematiek, door binnen één bouwsysteem een heel divers programma mogelijk te maken.

Doctorshof is een onderdeel van het herstructureringsprogramma Schalkwijk 2000+. In dit kader werkt de gemeente Haarlem in Schalkwijk aan een grootschalige vernieuwing. (zie ook ArchitectuurNL #04/2010, stadswoningen in Meerwijk). De renovatie, sloop en nieuwbouw in de Boerhaavewijk is onderdeel van het programma. De verschillende projecten die onderdeel uitmaken van Schalkwijk 2000+ moeten gezamenlijk zorgen voor een duurzame, kwalitatief hoogwaardige leefomgeving voor ten minste 30 jaar.

Op de plaats van het voormalige verpleeghuis Overspaarne aan de Boerhaavelaan verrees in slechts enkele maanden de Doctorshof. Het complex wordt omringd door kleinschalige woningbouw uit de jaren ’80, maar maakt ook deel uit van Schalkwijk met zijn strakke zestiger jaren architectuur in baksteen, beton en glas.

Het plan maakt gebruik van het beste uit deze twee werelden. De 55 woningen in zes verschillende types zijn een eenheid door de heldere ritmes van kleuren en materialen. De woningen kunnen uitgebreid worden met een groot aantal extra’s in de vorm van op-, uit- en aanbouwen.

De kleinste woningen hebben een vloeroppervlakte van 85 m2 de grootste van 150 m2. Alle woningen hebben een eigen buitenruimte in de vorm van een tuin, patio of dakterras. Rond het gehele blok ligt een zone van 1,5 meter waarbinnen de bewoners bijvoorbeeld een erker, bloementuin of een zitelement aan hun woning kunnen toevoegen.

Materialen en bouwmethode
De architectuur bestaat uit een strak, horizontaal geleed, bakstenen basisvolume. Houten en betonnen penanten maken er een vlechtwerk van materialen van. Het sluit enerzijds aan op de zestiger jaren architectuur van Schalkwijk, maar materiaal-, ritme-, en hoogtewisselingen zorgen voor een levendig en afwisselend straatbeeld.

Een bijzonder aspect van dit complex is de bouwmethode. Het complex is opgebouwd uit een prefab casco en prefab gevels die het mogelijk maakten binnen enkele dagen een woning glas- en waterdicht te krijgen. Met de eerste woning werd begonnen in februari terwijl de laatste in mei werd opgeleverd, een bouwtijd van slechts drie maanden.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.