Dr. Nassau College in Assen

Dr. Nassau College in Assen

Door: Petra Starink | 13-04-2015

De locatie Penta van het Dr. Nassau College aan de Industrieweg in Assen heeft zijn monumentale allure terug. Dankzij een creatieve ingreep in het hart van de school is het gebouwoppervlak iets teruggebracht; een beschut ontmoetingsplein en een droogloop kwamen ervoor in de plaats. Meest in het oog springend zijn de frisse, kleurrijke uitstraling en het aantrekkelijk groene, glooiende terrein en water rondom de school.  Architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs is verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp.

Al bij het eerste bezoek aan het Dr. Nassau College constateerde dJGA dat bij de gewenste verbouwing meer te doen viel dan het terugbrengen van het gebouwoppervlak alleen. Het gebouw had een grootschalige indeling en het beeld werd sterk bepaald door hoge hekken en grauw asfalt, fietsen en auto’s. Binnen in de school vielen vooral de donkere vloer en plafond en de minimale lichtinval van buiten op. In alle opzichten moest de school een nieuw leven krijgen voor het onderwijs van nu en de maatstaven van de komende veertig jaar.

Monument dat weer straalt

Ellen Bisschoff, senior architect bij dJGA, schrok niet van wat ze aantrof. “Als architecten zagen wij vooral het oorspronkelijke heldere ontwerp. Het was voor ons een bijzondere uitdaging om het monument weer te laten stralen zoals het oorspronkelijk was bedoeld.”

Daglicht

dJGA ontwierp hoge matglazen gevels grenzend aan het ontmoetingsplein om meer licht in het gebouw te laten. Voor extra daglicht werd het trappenhuis opgebroken; het onderste deel werd vervangen door een houten tribune waarop leerlingen kunnen zitten. Onder de tribune zijn toiletten, bergingen en spreekkamers. Nieuwe, witte plafonds en het gebruik van hout en heldere kleuren maken de lichtere beleving compleet.

Kleuren als identiteit

Om de identiteit van de verschillende gebouwdelen te accentueren ontwierp dJGA de gevels en wanden in het schoolgebouw in verschillende kleuren. De nieuwe gevels hebben elk een eigen kleurenpalet, dat in het achterliggende gebouwdeel terugkomt op de wanden van lokalen en op gangwanden en deuren.

Glooiende omgeving

De directe omgeving van de school werd door dJGA ook onder handen genomen.De bestaande hekken op het terrein werden weggehaald en hebben plaats gemaakt voor water. Het resultaat is dat de school op een glooiend groen terrein lijkt te staan waardoor het meer tot zijn recht komt.

De locatie Penta van het Dr. Nassau College is een school voor voortgezet onderwijs voor MAVO en VMBO.  De school is gehuisvest in de voormalige ‘Technische School voor Assen en omstreken’ en is aangewezen als provinciaal monument. Het is gebouwd in 1967-1968 naar ontwerp van de architectenformatie Nijenhuis, Nieman, Steeneken en Ebbinge.

Projectgegevens

LocatieIndustrieweg 3, Assen
Bouwkundig en interieurontwerpde Jong Gortemaker Algra architecten en ingeniueurs
Doorloop2011-2015
FotografiedJGA

Gerelateerd

Tags: , , ,