Fabriekshal getransformeerd tot dynamisch kantoor

Fabriekshal getransformeerd tot dynamisch kantoor

Door: Petra Starink | 30-09-2020

Op het duurzame Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is een voormalige nylonfabriek volledig getransformeerd tot een dynamisch kantoor. Binnen de bestaande betonnen structuur hangt een indrukwekkend stelsel van nieuwe vloeren vrij in de hoge ruimte. Visie en ontwerp versterken elkaar in deze co-creatie van HofmanDujardin en Schipper Bosch.

Transformatie oude fabriek

In de voormalige fabriek stonden oorspronkelijk hoge ketels op een zware verdiepingsvloer. Na verwijdering van de ketels kreeg de lege ruimte een haast sacrale schoonheid. De hoge verdieping met veel licht, lucht en ruimte contrasteert sterk met de begane grond en het souterrain, die vanwege de stevige betonnen draagstructuur een zwaar karakter hebben. Eén doorbaak in de vloer verbindt tegenwoordig deze twee verschillende werelden. Een houten trap vormt hier een ijkpunt en biedt overzicht op de centraal gelegen route die alle nieuwe verdiepingen met elkaar verbindt.

Driedimensionale compositie

Als een zorgvuldige driedimensionale compositie hangen de nieuwe verdiepingsvloeren op drie niveaus in de hoge open ruimte. De vloervelden creëren zo een diversiteit aan nieuwe werkplekken met eigen kwaliteiten. Elke plek staat in verbinding met andere plekken en biedt tegelijk geborgenheid. Door het midden open te houden valt daglicht diep in het gebouw en blijft de ruimtelijkheid bewaard.

Nieuwe verdiepingsvloeren

De nieuwe verdiepingsvloeren zijn zo licht mogelijk geconstrueerd. Tussen de betonnen kolommen hangen open vakwerkliggers. De vloeren zijn hier met geïntegreerde klimaatplafonds letterlijk bovenop gelegd. Een intensieve afstemming met de constructeurs, installatieadviseurs en aannemer heeft geleid tot een lichte structuur. Zo blijft niet alleen visueel de ruimtelijkheid behouden, ook is de transformatie hiermee aanpasbaar en eventueel zelfs omkeerbaar. Zo kan de structuur in de toekomst blijven inspelen op nieuwe eisen.

Naast de hoofdentree staat een lange bar die tevens dienst doet als receptie. Op de begane grond liggen daarnaast het restaurant en verschillende vergaderruimten. Een grote doorbraak met een tribunetrap vormt een plek voor grotere bijeenkomst en zorgt voor daglicht rond de vergaderruimten in het souterrain. Om beweging te stimuleren ligt de lift bewust achterin het gebouw. Deze steekt als zwarte koker door alle verdiepingen heen.

Kleur en materialen

Naast de grote gebaren speelt ook de inrichting nauwkeurig in op de behoefte aan plekken voor samenwerking en plekken voor concentratie. De plattegrond kent een gradatie in privacy: pantry’s en loungeplekken liggen langs de centrale route, werkplekken bevinden zich dieper op de werkvloeren. Op de eerste verdieping is tevens een concentration jungle gerealiseerd, waar werknemers in alle rust tussen het groen kunnen werken. Het kleur- en materialenpalet sluit zorgvuldig aan op de betonnen structuur. Een warmgrijze basistoon is aangevuld met kleurrijke accenten. De gemêleerde vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede garen en een deel van het meubilair is hergebruikt.

Industriepark Kleefse Waard

Gebouw KB ligt op de cleantech campus Industriepark Kleefse Waard, een duurzaam bedrijventerrein waar ontwikkelaar Schipper Bosch duurzame en energiegerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Het gebouw is aangesloten op de lokale energiecentrale die draait op lokaal afvalwater, energie en restproducten. Om eenheid op het terrein te bewaren zijn alle gevelrenovaties door Schipper Bosch ontworpen.

Projectgegevens

Naam project Gebouw KB
Locatie Industriepark Kleefse Waard, Arnhem
Architectenbureau HofmanDujardin in samenwerking met Schipper Bosch
Opdrachtgever(s) IPKW/Schipper Bosch
Hoofdaannemer Karbouw
Interieurontwerper Dokter interieurbouw
Adviseur installaties JBTECH, W installaties- huisman & van Muijen
Oplevering 2020
Bruto vloeroppervlakte 3300 m²
Beeld Matthijs van Roon en Peter Tijhuis

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.