Huis van Eemnes

Huis van Eemnes

Door: Petra Starink | 05-10-2020

Het multifunctionele Huis van Eemnes, een ontwerp van MoederscheimMoonen Architects in samenwerking met bouwbedrijf Vaessen B.V. is een ontmoetingsplek waar bibliotheek, theaterzaal, sporthal en horeca samenkomen. In het ontwerp staat verbinding centraal. Met dit uitganspunt creëerde MoederscheimMoonen Architects een gebouw waarin de bibliotheek en de brasserie een centrale plek vormen en direct in verbinding staan met de verschillende multifunctionele zalen, het theater en de sporthal. Bij binnenkomst bevinden bezoekers zich meteen in dit bruisende hart van het gebouw.

Geschakelde dakoverstekken

Met een omvang van circa 6.800 m2 en al die verschillende functies creëerden MoederscheimMoonen Architects een ontwerp waarbij het dak als het ware over deze functies heen gelegd is. Zo straalt het pand ondanks de diversiteit van binnen toch de eenheid en verbinding van een centrale ontmoetingsplek uit. De geschakelde dakoverstekken zorgen voor een soepele overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig
kader.

Veel glas en warme kleuren

In combinatie met de warme kleuren en het glas worden mensen al vanuit de verte welkom geheten in de huiskamer van de stad. Om variëteit in de gevel te creëren is het patroon uit het Wapen van Eemnes in delen van de gevel geperforeerd. Dit geeft de gevel een krachtig visueel gebaar van veraf en detail en verfijning van dichtbij.

Hoge boekenkast

Het interieur is door Aatvos en MARS Interieurarchitecten uitgevoerd. Dankzij de verschillende knusse hoekjes, hoogteverschillen en warme materialen heerst er een gezellige en ontspannen sfeer. De hoge boekenkast die door het hele gebouw loopt representeert de identiteit van het Huis van Eemnes en verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar.

Duurzaam en energieneutraal

Het Huis van Eemnes is volledig energieneutraal: het gebouw opereert elektrisch en wekt met de zonnepanelen zelfs meer energie op dan het verbruikt. Duurzaamheid en klimaat komen ook buiten het gebouw terug: zo staat het terreinontwerp volledig in het teken van waterabsorptie en dient het skatepark voor de deur als waterplein bij grote buien.

Projectgegevens

Naam project Huis van Eemnes
Locatie Noordersingel 4, Eemnes
Programma/functie Horeca, bibliotheek, (binnen)sport, zorg en welzijn, educatie, theater
Architectenbureau MoederscheimMoonen Architects
Opdrachtgever(s) Gemeente Eemnes
Hoofdaannemer Vaessen Bouwbedrijf B.V.
Interieurontwerper Aatvos, Mars Interieurarchitecten
Oplevering voorjaar 2020
Bruto vloeroppervlakte 2.750 m²
Beeld Luuk Kramer (exterieur) Marco Heyda en Jan de Vries (interieur)

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.