Herbestemming en nieuwbouw Gortercomplex Leiden

Herbestemming en nieuwbouw Gortercomplex Leiden

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-09-2020

Het ontwerp van GROUP A voor het Gortercomplex in Leiden is een ensemble van monumentale herbestemming en nieuwbouw. Het onderzoeksgebouw van het Academisch Ziekenhuis Leiden, is herontwikkeld tot 54 appartementen. Daarnaast is het Gortercomplex uitgebreid met twee 40 meter hoge woontorens met 159 appartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Gortercomplex Leiden

In het Bio Science Park, midden in het Boerhaavedistrict in Leiden, ligt het monumentale Gortergebouw, ontworpen door H.F. Mertens. Het voormalig TNO-gebouw langs de Wassenaarseweg oogt sober en doelmatig, passend bij zijn functie – Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg. Met respect voor het monumentale karakter zijn in de voormalige laboratoriumruimten 54 appartementen gerealiseerd, in 7 verschillende typen, variërend van 46 m2 tot 136 m2. De nieuwe woningindeling is gebaseerd op de structuur van het Gortergebouw.

Hoge plafonds

Bijzonder is dat sommige appartementen daardoor extra hoge plafonds hebben en een deel van de appartementen langs de gevel is gesitueerd, met bijvoorbeeld 7 ramen op rij in een woonkamer! Niet alles in en aan het Gortergebouw is sober. De entreepartij valt direct op. Twee beelden staan aan weerszijden van de deuren: ‘De Hoop’ en ‘De Zorg’. Met de ronde ramen van het trappenhuis geeft dit afwisseling in de bakstenen gevel met de karakteristieke ramen met stalen kozijnen.

Bakstenen gevel

In de nieuwbouw is er om die reden op de onderste bouwlagen metselwerk in hetzelfde vechtformaat toegepast. Het aantal lagen in baksteen correspondeert met de hoogte van het naastgelegen monumentdeel. Ze zijn zo visueel verbonden met de bakstenen gevel van het Gortergebouw. De nieuwe woontorens bestaan uit 13 bouwlagen en hebben een licht en transparant karakter. Door verschillende lichte tinten voor de panelen te gebruiken ontstaat een dynamisch gevelbeeld dat complementeert met de bakstenen onderbouw. De woontorens bieden ruimte aan 159 appartementen, variërend van 57 m2 tot 118 m2.

Wonen in het groen

Belangrijk voor de kwaliteit van dit complex is de krachtige relatie tussen de gebouwen en de campusachtige omgeving, en tussen binnen en buiten. Via royale buitenruimtes en grote glasvlakken wordt de natuur onderdeel van de directe woonbeleving. De ogenschijnlijk losse ordening van de bouwvolumes is zorgvuldig afgestemd op het reeds volgroeide groen rondom, zodat er een subtiele eenheid ontstaat met harmoniërende kwaliteiten.

Projectgegevens

Naam project Gortercomplex
Locatie Wassenaarseweg 54, Leiden
Architectenbureau

GROUP A

Projectteam

Maarten van Bremen, Adam Visser, Folkert van Hagen, Perry Klootwijk, Matteo Bettoni, Io Alexandropoulou, Nour Fellah, Janneke van der Velden, Richard Bax, Pietro Giromini, Tianyi Xue

Opdrachtgever(s)

Amvest / VolkerWessels

Hoofdaannemer

IBB Kondor

Adviseur constructie

Van der Vorm Engineering

Adviseur installaties

Nieman Raadgevend Ingenieurs

Start bouw 2018
Oplevering April 2020
Bruto vloeroppervlakte 23.122 m2 totaal, excl. parkeergarage Gortergebouw: 5.766 m2 Toren I: 9.989 m2 Toren II: 7.367 m2 m²
Beeld

Arjen Veldt

 

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.