Cultuur en zorg in Rosa Spier Huis

Cultuur en zorg in Rosa Spier Huis

Door: Petra Starink | 31-08-2020

De nieuwbouw van het Het Rosa Spier Huis in Laren is een ontwerp van EGM Architecten. Aan weerszijden van het centrale cultuur- en zorgdeel zijn vier appartementenblokken gesitueerd in een bosrijke omgeving. Geschakeld omarmen ze een groene binnentuin.

Appartementen

De verschillende soorten ruimtes faciliteren gemeenschappelijk wonen maar bieden naast alle vrijheid ook de noodzakelijke privacy. De woon-, zorg- en culturele functies zijn alle met elkaar verbonden, zodanig dat er een doorlopende route is gecreëerd waarin de kunstbeleving centraal staat. Vanuit de appartementen kunnen bewoners en personeel binnendoor of via de tuin dag en nacht naar het cultuurgebouw met grand café en ateliers. Binnen en buiten lopen in elkaar over via terrassen, pergola’s en transparante tussenleden, om daglicht maximaal naar binnen te halen en van binnenuit overal contact te houden met de natuur.

Centraal cultuurgebouw

Het centraal gelegen cultuurgebouw is het gezicht en visitekaartje van het Rosa Spier Huis met zijn concert- en theaterzaal, expositieruimte en Grand Café, studio’s en ateliers. In de vleugels van het cultuurgebouw bevinden zich de zorgappartementen met -voorzieningen. Verdeeld over vier compacte gebouwen zijn 92 in oppervlakte variërende zelfstandige appartementen gerealiseerd met namen als De Musicus, De Beeldhouwer, De Schilder en De Schrijver. Daar wonen bewoners zelfstandig met naar behoefte extra diensten, ondersteuning en zorg. Daarnaast zijn er 45 zorgeenheden bestemd voor bewoners met behoefte aan intensievere zorg waarvan een twintigtal specifiek voor bewoners met dementie.

De autonomie van de oudere zowel als jongere bewoners staat voorop. Iedereen is vrij in wat hij of zij wil doen. In, naast en bij de woningen hangen kunstwerken die de bewoners zelf gemaakt of meegenomen hebben uit hun vorige woning.

Wonen, zorg en cultuur

Het samenbrengen van wonen, zorg en kunst met oud en jong maakt het ontwerp van het Rosa Spier Huis  bijzonder. Niet zozeer wonen of zorg staat voorop maar het ondersteunen van het kunstenaarschap en het bevorderen van de autonome werkzaamheden van bewoners. Een zorgcultuurhuis dat uniek is in de wereld en exemplarisch voor het gedachtengoed om een woonplek maken waarin je tot op hoge leeftijd jezelf kunt blijven en een zinvol, waardevol leven kunt leiden met gelijkgestemden.

Projectgegevens

Naam project Rosa Spier Huis
Locatie Hector Treublaan 97, Laren
Programma/functie Concert- en theaterzaal, expositieruimtes binnen en buiten, grand café, 10 studio’s, 10 ateliers, 92 appartementen, 45 zorgwoningen
Architectenbureau EGM architecten, Dordrecht
Opdrachtgever(s) Slokker Bouwgroep B.V., Huizen, Stichting Esseboom, Laren
Hoofdaannemer Slokker Bouwgroep B.V., Huizen
Landschapsarchitect Studio REDD, Goirle
Interieurontwerper Sheryl Leysner interior architecture, Amsterdam
Adviseur constructie Pieters bouwtechniek, Utrecht
Adviseur installaties M3E, Amsterdam
Adviseur akoestiek Het Geluidburo, Haarlem
Start bouw Ontwerpperiode 2016-2018
Oplevering 2019
Bruto vloeroppervlakte 17.500 m² bvo m²
Beeld Scagliola en Brakkee, Sheryl Leysner / Peter Tijhuis (theaterfoto)

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.