IKC Het Noordelicht Doetinchem

IKC Het Noordelicht Doetinchem

Door: Petra Starink | 11-09-2017

Integraal Kindcentrum Het Noorderlicht in Doetinchem ontworpen door RoosRos Architecten valt op door haar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw dat bassischool, kinderopvang, buurtwerk en het wijkgroenbedrijf huisvest is vrijdag 8 september officieel geopend.

Modulair gebouw

RoosRos Architecten heeft een herkenbaar, krachtig en modulair gebouw ontworpen. Dat past in de omgeving en anticipeert op de schaal en de maat van het kind. De gevels zijn opgetrokken uit een lichtkleurige steen. De kozijnen – met open en gesloten delen – zorgen voor een ingetogen dynamiek.

Het kind en zijn ontwikkeling staat centraal in het Noorderlicht. “Een doorgaande leerlijn van 0-12 jaar, dát is de visie van de gebruikers en het concept van dit ontwerp. De speelruimte van de kinderopvang sluit naadloos aan op het leerplein van de onderbouw, dat weer aansluit op de midden- en bovenbouw. Via de leerpleinen meanderen leerlingen rondom het bruisende hart. De heldere structuur draagt bij aan een goede functionaliteit, overzichtelijkheid en sociale veiligheid,” licht architect Henno Westeneng toe.

Energieneutraal

Opdrachtgever en gebruikers hebben bij de DBM-aanbesteding, ambitieuze kaders geformuleerd om een duurzaam, toekomstbestendig gebouw te realiseren. Op basis van een berekening van de Total Cost of Ownership (TCO) hebben de ontwerp- en bouwpartners ingezet op een gebouw met een lage exploitatielast. Het Noorderlicht heeft een GPR van 8,4 en een EPC van -0,09.

Passiefhuis concept

“De EPC waarde is gehaald door technieken uit het passiefhuis concept toe te passen en de installatie te koppelen met het naastgelegen zwembad”, aldus Frans van Heemst, projectmanager van RoosRos architecten: “De PV-cellen en het mossedumdak maken de duurzaamheid ook visueel zichtbaar.”

Flexibel

Het nieuwe centrum is duurzaam en toekomstbestendig constructief vrij indeelbaar. De prefab gevel is volledig demontabel en de constructie is voorbereid op een eventueel extra verdieping en kan het kindcentrum in de toekomst eenvoudig worden in-of  uitgebreid.

Projectgegevens

Naam project IKC Doetinchem
Locatie Bezelhorstweg 115, Doetinchem
Programma/functie Kindcentrum
Architectenbureau RoosRos Architecten
Projectarchitect Henno Westeneng, Mathijs Tabbers
Projectteam Frans van Heems, Leander Oostijk
Opdrachtgever(s) Gemeente Doetinchem
Hoofdaannemer Klaassen Bouw
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
Adviseur installaties Rouweler Installatietechniek
Start bouw augustus 2016
Oplevering mei 2017
Bruto vloeroppervlakte 2.635 m²
Beeld René de Wit

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.