IKC Het Noordelicht Doetinchem

IKC Het Noordelicht Doetinchem

Door: Petra Starink | 11-09-2017

Integraal Kindcentrum Het Noorderlicht in Doetinchem ontworpen door RoosRos Architecten valt op door haar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw dat bassischool, kinderopvang, buurtwerk en het wijkgroenbedrijf huisvest is vrijdag 8 september officieel geopend.

Modulair gebouw

RoosRos Architecten heeft een herkenbaar, krachtig en modulair gebouw ontworpen. Dat past in de omgeving en anticipeert op de schaal en de maat van het kind. De gevels zijn opgetrokken uit een lichtkleurige steen. De kozijnen – met open en gesloten delen – zorgen voor een ingetogen dynamiek.

Het kind en zijn ontwikkeling staat centraal in het Noorderlicht. “Een doorgaande leerlijn van 0-12 jaar, dát is de visie van de gebruikers en het concept van dit ontwerp. De speelruimte van de kinderopvang sluit naadloos aan op het leerplein van de onderbouw, dat weer aansluit op de midden- en bovenbouw. Via de leerpleinen meanderen leerlingen rondom het bruisende hart. De heldere structuur draagt bij aan een goede functionaliteit, overzichtelijkheid en sociale veiligheid,” licht architect Henno Westeneng toe.

Energieneutraal

Opdrachtgever en gebruikers hebben bij de DBM-aanbesteding, ambitieuze kaders geformuleerd om een duurzaam, toekomstbestendig gebouw te realiseren. Op basis van een berekening van de Total Cost of Ownership (TCO) hebben de ontwerp- en bouwpartners ingezet op een gebouw met een lage exploitatielast. Het Noorderlicht heeft een GPR van 8,4 en een EPC van -0,09.

Passiefhuis concept

“De EPC waarde is gehaald door technieken uit het passiefhuis concept toe te passen en de installatie te koppelen met het naastgelegen zwembad”, aldus Frans van Heemst, projectmanager van RoosRos architecten: “De PV-cellen en het mossedumdak maken de duurzaamheid ook visueel zichtbaar.”

Flexibel

Het nieuwe centrum is duurzaam en toekomstbestendig constructief vrij indeelbaar. De prefab gevel is volledig demontabel en de constructie is voorbereid op een eventueel extra verdieping en kan het kindcentrum in de toekomst eenvoudig worden in-of  uitgebreid.

Projectgegevens

Naam projectIKC Doetinchem
LocatieBezelhorstweg 115, Doetinchem
Programma/functieKindcentrum
ArchitectenbureauRoosRos Architecten
ProjectarchitectHenno Westeneng, Mathijs Tabbers
ProjectteamFrans van Heems, Leander Oostijk
Opdrachtgever(s)Gemeente Doetinchem
HoofdaannemerKlaassen Bouw
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek
Adviseur installatiesRouweler Installatietechniek
Start bouwaugustus 2016
Opleveringmei 2017
Bruto vloeroppervlakte2.635 m²
BeeldRené de Wit

Gerelateerd

Tags: ,
  1. Herman A. Arts

    Fantastische baksteen architectuur uitgevoerd in koude stootvoegen en met terug-liggende lintvoeg. De doorgaans zéér beeldverstorende dilatatievoegen dragen in dit baksteen gevelconcept in positieve zin bij aan het esthetisch hoogwaardige eindresultaat.
    Interessant is óók de toegepaste “onderbroken” stap-trapleuning, levert m.i. een nog positievere manier van trappen lopen op.

    Reageer

Schrijf een reactie