Vernieuwde huisartsenpraktijk Uddel

Vernieuwde huisartsenpraktijk Uddel

Door: Petra Starink | 28-08-2017

Voor de uitbreiding van een huisartsenpraktijk in Uddel heeft bureau voor ruimtelijk ontwerp & architectuur Mannen in de ruimte de praktijk uitgebreid tot 4 spreek en behandelkamers. Omdat het bestemmingsplan  zeer beperkte ruimte toeliet om te verbouwen en het kleinschalige karakter van het gebouw moest behouden blijven werd er creatief met de beschikbare ruimte omgegaan.

Uitbouw

Het pand is aan 2 zijden uitgebouwd en de bestaande ruimtes zijn heringedeeld om alle functies te herbergen. De entree is verlegd naar een uitbouw aan de zijkant zodat een verbeterde routing ontstond en een scheiding tussen de ‘drukke’ en ‘stille’ gang gemaakt kon worden. Een uitbouw aan de achterzijde biedt plek aan een nieuwe keuken. De plek van de oude keuken is bij de praktijk getrokken en wordt gebruikt als verhuurbare spreekkamer.

Daglicht

In de nieuwe situatie is een geheel nieuwe layout ontstaan die voldoet aan de vereisten van een moderne praktijk, met meer spreek- en behandelkamers, een nieuwe ruime entree en een lichte wachtkamer. De indeling is door het gebruik van glazen wanden overzichtelijk.

Glazen entreesluis

Strategisch geplaatste ramen bieden de patiënten uitzicht en doorzicht,  met behoud van hun privacy. De glazen entreesluis en het royale daklicht boven de balie zorgen ervoor dat het daglicht tot diep in het gebouw toetreedt. Een houten wand omsluit de balie, het lab en de backoffice. Het verschil tussen de witte deuren van de artsenkamers en de houten wand maakt dat patiënten gemakkelijk hun weg door de praktijk kunnen vinden.

Schuine gevelaccenten

In het gebouw zijn een paar bijzondere materiaalaccenten gemaakt. Twee panelen van Hi-macs markeren de voormalige en de nieuwe entree. De panelen zijn samengesteld uit meerdere onderdelen en naadloos aan elkaar verlijmd. Ze zijn voorzien van een abstract groevenpatroon, geïnspireerd op de patronen die ontstaan tijdens dna-sequencing, een referentie naar de gezondheidsfunctie van het gebouw. Beide panelen zijn onder een lichte hoek geplaatst. Bij de nieuwe entree zorgt dit voor een markering van de nieuwe entree. Bij de voormalige entree is dit een knipoog naar de vroegere voordeur.

Akoestiek

Bij de verbouwing is extra aandacht besteed aan het voorkomen van ongewenste geluidsoverlast. In de situatie voor de verbouwing ondervond men hier veel hinder van. Voorbeelden hiervan zijn het extra isoleren van de bestaande wanden, het voorkomen van geluidslekken met valdorpels onder de deuren, en een uitgekiend traject van de kanalen van de nieuwe luchtbehandelingsinstallatie. In de nieuwe wachtkamer is een akoestisch plafond en extra geluidswerend glas aangebracht.

Mannen in de ruimte bestaat uit ir. Maarten Konijn en Pieter van het Kaar, en is een landelijk opererend bureau dat werkt aan projecten waarin duurzaam bouwen centraal staat.

Projectgegevens

Naam projectHuisartsenpraktijk Uddel
LocatieVan Waalswijkweg 1, Uddel
ArchitectenbureauMannen in de ruimte
Start bouw2015
Oplevering2016
BeeldMannen in de ruimte

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.