Loft Robert Winkel in Schiecentrale

Loft Robert Winkel in Schiecentrale

Door: Jacqueline Knudsen | 02-11-2017

Dit voorjaar verhuisde Mei architecten van de 16e naar de 6e verdieping in de Schiecentrale in Rotterdam. De vrijkomende ruimte op de 16e werd toegevoegd aan het appartement van de buurman, architect en directeur van Mei, Robert Winkel. Na sloop van de tussenwanden vervolmaken twee werkkamers, een huistheater en een wellness de toch al riante woonruimte. Openheid en vrij uitzicht op Rotterdam zijn de kernkwaliteiten van het wonen in deze loft.

Schiecentrale op Lloypier

Schiecentrale 4B op de Lloydpier in Rotterdam bestaat uit twee schijven nieuwbouw die rond een oude elektriciteitscentrale zijn gebouwd. Mei architecten is sinds 1999 bij de herontwikkeling van dit voormalige havengebied betrokken met diverse hergebruik- en nieuwbouwprojecten, de Schiecentrale 4B vormde letterlijk de bekroning van de ontwikkeling. Op de noordkop van de hoge schijf kocht architect Robert Winkel van Mei architecten bij de start verkoop in 2008 meteen drie aaneensluitende appartementen op de bovenste verdieping. Hij ging er wonen en vestigde er zijn bureau. De vrije plattegronden en de flexibiliteit van het gebouw maakten het mogelijk dat de werkruimte mee kon groeien met het aantal medewerkers. Maar Mei maakte het laatste jaar zo’n groei door dat in april het bureau is verhuisd naar een grotere ruimte op de 6e verdieping. Ook weer voor tijdelijk, want in 2019 verhuist het bureau naar de Fenixloods in Katendrecht, waar Mei eveneens de transformatie en uitbreiding ontwerpt. ‘Ik kom zo steeds verder van mijn werk te wonen, zie er nu al tegenop!’ grapt Robert Winkel.

Rijdende badkuip

Winkel geniet dus sinds kort van zijn flink uitgebreide appartement, waar hij samen met zijn vrouw Mieke en drie kinderen woont. ‘Sommige mensen vragen zich wel eens af of het voor kinderen leuk is om zo hoog in een flat te wonen. Het gaat prima, als je maar regelmatig met ze erop uit gaat. Binnen hebben ze een zee aan speelruimte, en doordat er geen drempels in de woning zijn en de ruimte grotendeels open is, kunnen ze naar hartenlust rondcrossen. Zelfs het bad kan rondrijden in de woning.’ Een vrijstaand bad in de ouderslaapkamer kan, na aldaar gevuld te zijn, op stevige wielen vrij rondrijden. Zo is het mogelijk om met uitzicht op de haven te baden, of kijkend naar een film in de thuisbios. Winkel toont hoe eenvoudig de afvoer is: een korte slang kan uit het bad getrokken worden en zo kan het bad in de goudkleurige inloopdouche geleegd worden.

Huistheater en geheime gang

Met toevoeging van de voormalige kantoorruimte op de 16e verdieping, heeft het appartement van Winkel nu zeer riante afmetingen van 13 bij ruim 30 m. De woonruimte ligt om een van de drie kernen met liften en trappen, die de ruggengraat van de hoogbouw vormen. De niet dragende wanden die tot voor kort bureau van woning scheidden, zijn weggehaald en op die plek is een chillruimte/huisbioscoop/-theater met verrijdbare tribune gemaakt. Verder is de voormalige kantoorruimte ingevuld met een ruimte voor wellness in combinatie met was- en droogruimte. Achter die ruimte is een ‘geheime gang’ tussen de werkkamers van Robert en Mieke. ‘Deze ruimte wordt een soort Wunderkammer met twee vitrines met parafernalia – objecten met speciale herinneringen – een humidor voor mijn sigaren en een wijnkast.’ De grote boekenkasten, die voorheen twee lange wanden in de woonkamer vulden [70 meter boeken], zijn naar de werkkamers verplaatst.

Harmonica vouwwanden

De woning heeft geen balkons, maar is aan de lange westgevel voorzien van harmonica vouwwanden, waarmee 2 of 4 verdiepinghoge deuren van elk 0,75 m opzij kunnen schuiven tot openingen van maximaal 3 x 3 m. De glazen westgevel, waar de eetkeuken, woonkamer en Roberts werkkamer aan grenzen, biedt een fantastisch uitzicht op het westelijk havengebied. De kop kijkt over Delfshaven en centrum Rotterdam richting Delft, en de slaapkamers en Miekes werkkamer grenzen aan de galerij op het oosten en kijken over Dijkzicht, Euromast, Kop van Zuid en Katendrecht.

Doorzichtige doorvalbeveiliging en hangende berging

Twee van de bergingen die aan die galerij hangen horen bij deze woning, evenals een derde berging in het trappenhuis. Een doek van geweven RVS en kunststof draden vormt een doorvalbeveiliging en schermt de galerij af voor regen en wind. Waarom deze oplossing? ‘Ik hou van openheid, doorzichten en uitzicht. Veel galerijhekken belemmeren het uitzicht, vooral naar beneden toe. Door het transparante doek, loopt het uitzicht van vloer tot plafond.’ Dankzij vloerverwarming en -koeling ontbreken verwarmingselementen en is het uitzicht vrij door de verdiepinghoge vensters rondom.

Open plattegrond

Niet alleen naar buiten toe is de visuele verbinding maximaal, ook binnen de woning zijn alle ruimtes visueel met elkaar verbonden. De meeste ruimten lopen in elkaar over. Naar de werk- en slaapkamers zijn glazen wanden en deuren, indien nodig zorgen gordijnen afscheiding. Met al dat glas, word je soms niet gek van al dat licht? ‘Nee, slechts één keer toen ik flink ziek was, vond ik het te licht, maar verder vind ik het juist geweldig.’ Leuk detail: de zon- en warmtewerende fritting op de ramen heeft de vorm van bootjes.

Tekst: Jacqueline Knudsen
Fotografie: Ossip van Duivenbode, Jeroen Musch, Jacqueline Knudsen

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL 5 2017

Projectgegevens

Naam projectLoft Robert Winkel
LocatieSchiehavenkade Rotterdam
Programma/functieuitbreiding appartement met ca 100 m2
ArchitectenbureauMei architecten
ProjectarchitectRobert Winkel
Opdrachtgever(s)Robert Winkel
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlakte345 m²
Bruto inhoud1035 m³
TekstJacqueline Knudsen
BeeldOssip van Duivenbode, Jeroen Musch, Jacqueline Knudsen

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.