Monumentaal karakter in woonhuis Vught

Monumentaal karakter in woonhuis Vught

Door: Petra Starink | 30-06-2015

Reset Architecture is erin geslaagd een herenhuis uit circa 1905 elegant te moderniseren met behulp van een aantal doordachte architectonische ingrepen. Het huis heeft een bel-etage op één meter boven straat niveau en twee meter zestig lager een souterrain verdieping aan de achtertuin. Met de introductie van een ruimte met vide aan de achtergevel is er een nieuwe situatie ontstaan.

Deze nieuwe ruimte zorgt voor samenhang; de bel-etage en souterrain zijn onderling verbonden en staan beide in direct contact met de tuin. Daglicht, dat nu genereus binnen valt door een twee verdieping hoge stalenpui, vormt hierbij een belangrijke ingrediënt. De open en lichte toevoeging organiseert de monumentale woning en voorziet eveneens in een prettige tuinkamer.

Het initiatief voor de verbouwing van deze monumentale woning, komt voort uit de wens van de opdrachtgever om het souterrain in te richten als leefkeuken met een directe relatie naar de diepe achtertuin. In de voormalige situatie was het souterrain in gebruik als berging. Het daglicht kwam gedempt binnen vanwege een geringe plafondhoogte en een gesloten achtergevel. Zoals zo vaak begint een renovatie met de sloop van aanwezige rommelige uitbouwen en in deze situatie tevens een buitentrap.

Monumentale karakter van de woning

Reset Architecture heeft een eenduidig volume ontworpen in hout en glas dat zich nadrukkelijk onderscheid van het stenen herenhuis. Synergie tussen oud en nieuw ontstaat door verfijnde detaillering en een transparante zichtrelatie. Ontdaan van oude gesloten uitbouwen presenteert de oude achtergevel zich hernieuwt door de twee verdieping hoge stalen pui. Het gebruik van zwarte stalen slanke profielen in de interieur- en exterieurkozijnen versterkt het monumentale karakter van deze woning.

Intieme sfeer

De detaillering en kleurstelling is beheerst en vormt geen rivaliteit met de aanwezige klassieke detailleringen van deuren, architraaf sierlijsten en plafondornamenten. In de nieuwbouw is de balustrade aansluitend uitgevoerd in ranke zwarte stalen strips. De trap in de vide presenteert zich als een bijzonder object in de ruimte, deze is vervaardigd met een gevouwen staalplaat. Het interieur van de tuinkamer is vormgegeven met zachte contrasten tussen licht reflecterende vlakken en warme Europees eiken. De combinatie van de witte wanden, de strakke warmgrijze gietvloer en houten wandkasten geeft een intieme sfeer die zich natuurlijk voegt in het bestaande herenhuis.

Het is Reset Architecture gelukt een elegant sfeervol woonhuis te creëren. De nieuwe verbindende ruimte functioneert als tuinkamer en woonkeuken en is het middelpunt van het huis.

Projectgegevens

LocatieVught
OntwerpReset Architecture, Den Bosch
ArchitectBas Lavrijssen, Theo Mathijssen, mededewerkers Tess Landman, Lenka Hruba
OpdrachtgeverParticulier
Bouwkundig uitwerkingTekenbureau Vught
ConstructeurFraSP bouwadvies constructies, Rosmalen
Bouwkundig aannemerVan de Bouwhuijsen-leerintveld, Den Bosch
FotografieStijn Poelstra, Stijn Stijl, Rosmalen

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.