Multifunctioneel Sportcentrum Zoetermeer

Multifunctioneel Sportcentrum Zoetermeer

Door: Jacqueline Knudsen | 19-01-2016

Het Multifunctioneel Sportcentrum Zoetermeer, gelegen aan het Alexander plantsoen, biedt huisvesting aan Taverzo (tafeltennisvereniging Zoetermeer), twee sportzalen voor de scholen rondom het plantsoen, de wijkvereniging en een stalling voor de ambulance van het Rode Kruis.
De oplossing van dit beladen programma op een krappe locatie lag in het optillen van de hal voor Taverzo en daaronder en daaromheen de wijkvereniging, alle kleedruimten en de kantine voor Taverzo te organiseren. Het optillen is ook het beeldmerk geworden voor het gebouw want het markeert de ingang en biedt ruimte aan de omliggende twee schoolgebouwen. De entree is markant en vooral in de avond een opvallende verschijning. Het laat niets aan duidelijkheid te wensen over: hier moet je naar binnen!

Materialen en techniek

Het gebouw is opgebouwd met duurzame materialen en een bijbehorende slimme bouwtechniek. De CO2 emissie wordt tot een minimum beperkt. Vloeren zijn uitgevoerd met gewapend beton en een gevlinderde antraciet betonvloer.
Gevels, wanden en daken zijn volledig uitgevoerd in gelamineerd hout van inlandse houtsoorten. Voor de houten wanden is gebruikgemaakt van Profidecke. Dit zijn relatief smalle massiefhouten delen. Gekozen is voor smalle delen, met windverbanden in de spouwconstructie. De gevels zijn bekleed met sandwichpanelen voorzien van vier verschillende zilvermetallic coatingen waarvan de kleur wisselt bij het passeren.
Alle binnenwanden beneden zijn opgebouwd in schoon metselwerk MBI betonsteen in een licht grijze kleur in combinatie met western red cedar plafond systeem. Het houten dak is geprefabriceerd inclusief akoestisch vilt en lattenplafond.
Materiaalkeuze en techniek zorgen voor een robuust en stoer gebouw met een zeer minimaal onderhoud zodat de life cycle costs zeer laag zijn.

Projectgegevens

Opdrachtgever:  Vastgoedbedrijf Zoetermeer
Gebruiker: TAVERZO – Zoetermeer
Opgeleverd: oktober 2015
Architect: Het Architenbureau
Adviseur constructie: Kaskon Zoetermeer – Velp
Adviseur installaties: Vintis
Installatieadviseurs: Zoetermeer
Adviseur bouwkosten: Bremen Bouwadviseurs – Rotterdam
Aannemer bouwkundig: Slingerland Bouw BV – Nijkerk
Aannemer E-installatie: Croon Elektrotechniek bv – Rotterdam
Aannemer W- installatie: Stork Bronswerk Installatietechniek – Amersfoort
Fotografie: Peter de Ruig en René Hoek

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.