Regiospecifieke woningen op volwassen Vinex

Regiospecifieke woningen op volwassen Vinex

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-09-2006

Projectgegevens

Architect Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam
Opdrachtgevers Gemeente Haarlemmermeer en Dura Bouw Amsterdam bv
Hoofdaannemer Dura Bouw Amsterdam bv
Adviseur Constructies Constructie & adviesbureau Steens, Zoetermeer
Projectarchitect Marlies Rohmer
Medewerkers Gerben Mienis, Simone van den Brink, Jannegien Luursema, Martin Koster, Rob Hulst, Sander Breur, Arno Pronk
Oplevering 2003
Brutovloeroppervlakte 12.446 m2
Bouwkosten bouwsom € 8.000.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Peter Visser
Foto's Bouw

De Stellinghof in Vijfhuizen dimt het eindeloze, vaak terechte, geklaag over de kwaliteit van Vinex-wijken. Marlies Rohmer ontwikkelde in Vijfhuizen een variant op de klassieke stolpboerderij. Door een getordeerde verkaveling ontstaan grillige patronen en de verschillende oriëntaties van de woningen leiden tot veel privacy èn een gevarieerd beeld.

De nieuwbouw sluit aan bij de bestaande plattelandsbebouwing, zonder dat het daar een slechte replica van wordt. Het resultaat: een prachtig voorbeeld van regiospecifieke architectuur.

De dak- en gevelbedekking van gemêleerde leien zorgt voor rust, de oranje kozijnen geven een speels accent. Het oranje van de woningen is ingegeven door naastgelegen woningen van Faro architecten.

Rohmers plan omvat verschillende woningtypes: vrijstaande woningen, twee en vier-onder-een-kappers en twee grote complexen met 16 appartementen. Deze laatsten staan centraal in de twee buurtjes, als kerken in de dorpskern.

Om wildgroei van Gammaschuren en –schuttingen te voorkomen ontwierp de architect een passende buitenberging die als optie wordt aangeboden. Voor de erfafscheidingen is ook een plan gemaakt, maar nog niet uitgevoerd.

Coördinerend architect bij De Stellinghof is Liesbeth van der Pol. Zij zorgde voor samenhang en vooral lichtvoetigheid. In het project staan duurzame materialen centraal.
De architecten die bijdroegen aan de leukste Vinexwijk van Nederland zijn behalve Marlies Rohmer; Faro met een variant op boerenstallen; S333 met grote boerderijvarianten; BDG met dijk- en torenwoningen, Pierre en Marjolijn Boudry (België) en Wingerder/Hovenier.
De onvermijdbare vrije sector woningen, de meeste van het type boerderette, zijn strategisch gesitueerd aan de andere kant van de Zuidtangent.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.