Room with a view in De Rotterdam

Room with a view in De Rotterdam

Door: Peter de Winter | 25-08-2015

Hoog verheven boven De Zwaan en met machtige buren als Montevideo, World Port Center, Las Palmas, New Orleans, Luxor Theater, Toren op Zuid en verderop Hotel New York, is a room with a view een understatement. We staan dan ook op de 42ste verdieping van De Rotterdam. Thuis bij ‘de dochter van’ architect Marius van den Wildenberg. Hij voorzag haar appartement van een robuust interieur dat prima past bij de atmosfeer van de havenstad.

Fotografie Ossip van Duivenbode

Foto 1. Poldi en Mark bewonen een appartement van 140 vierkante meter op de 42ste verdieping van het inmiddels even omstreden als beeldbepalende gebouw De Rotterdam. Op zo’n 133 meter boven NAP, pal naast de Erasmusbrug en met ramen van vloer tot plafond, is het uitzicht in noordwestelijke richting magnifiek. Het appartement werd als enige in de woontoren volkomen kaal opgeleverd. Dat had volgens Poldi flink wat voeten in de aarde. De makelaar had een strakke witte afwerking en een luxe Duitse keuken voor alle appartementen bedacht, maar zij gaf de voorkeur aan ruw beton.

Foto 2. Het appartement ligt bovenin de rechtertoren.

Foto 3. Hardop denkend kreeg het interieuridee van vader Marius zijn vorm. Dit proces was nodig om helder te krijgen wat karakteristiek is voor de omgeving en past bij de sfeer van de stad. Al snel werd duidelijk dat het interieur onmiskenbaar bij Rotterdam moest passen en refereren aan de haven en bijbehorende activiteiten. Stoer en robuust waren daarbij de kernwoorden. Als knipoog naar het havenbedrijf zijn alle kasten dan ook gemaakt van multiplex en getimmerd als de transportkratten uit de scheepvaart.

Foto 4. De vierkante meters in De Rotterdam behoren tot de duurste in de Maasstad. Multiplex en grove stalen scharnieren en handvatten zijn vrij goedkoop bouwmateriaal. In harmonie met het ruwe beton maakte Marius van den Wildenberg een lange wand en een soort kubus, waarin functies als wc, walk-in-closet en keukenkastjes zijn ondergebracht. De wand rechts bestrijkt zowat de gehele lengte van het appartement. Bij binnenkomst kijk je als bezoeker eerst langs de kubus middenin de woning. Het ‘steegje’ tussen de kubus en de kastenwand biedt een mooie zichtlijn richting eettafel. Behalve Rotterdam en omstreken, kun je bij helder weer de kerncentrale bij Doel in België en de verkeerstoren van Schiphol zien liggen. Gerekend vanaf 133 meter moet het blikveld zeker 80 kilometer ver rijken.

Foto 5. Bij wijze van grap zette Poldi de kop van een giraffe op een van de kasten. Ze is van plan om met kratletters nog woorden op het hout te zetten.

Foto 6. Overal door het appartement hangen lampen als kabeltrossen met musketonhaken aan het plafond.

Foto 7. Architect Marius van den Wildenberg bedacht een ingenieuze constructie voor het keukenmeubel. In vorm is het meubel een knipoog naar de hijskranen die zo kenmerkend zijn voor het havenbedrijf. Het snoer met lampjes is er ter verhoging van de feestvreugde. Als er gedanst moet worden, dan kan het keukenmeubel een kwartslag draaien en kunnen de voetjes van de vloer.

Foto 8. De eetkamertafel uit het vorige appartement verzuipt zowat in de ruimte. Aan een groter exemplaar wordt wel gedacht, maar Poldi en haar man nemen de tijd. ‘Eerst maar eens zitten, wonen en genieten en pas later bepalen hoe groot de nieuwe tafel moet worden.’

Foto 9. De kastenwand biedt een zee van opbergruimte. Het onbewerkte multiplex waaruit ze zijn opgetrokken vormt een goed contrast met het onafgewerkte beton van de vloer, de wanden en het plafond. De reflectie van het zonlicht op het hout geeft een warme uitstraling. Door de ruime toepassing van hout voelt het nergens kil aan in de woning. Overigens is de betonnen vloer behandeld met egaline met een zwarte toeslag. Dat geeft mooie brede vegen. Daarna is op de vloer lijnzaadolie aangebracht. Vloerverwarming voorkomt ’s winters koude voeten en zorgt in de zomermaanden voor verkoeling. ap zette Poldi de kop van een giraffe op een van de kasten.

Foto 10. Het verrijdbare kookeiland met feestverlichting.

Foto 11. Het vorige appartement van Mark en Poldi lag aan de Jan Evertsenplaats in Rotterdam, had een vloeroppervlakte van 80 vierkante meter en stond vooral vol met spullen. In vergelijking hiermee zijn de 140 vierkante meters in De Rotterdam dus een zee van ruimte met veel lege plekken. Voor Poldi geen probleem. ‘Wat is er mooier dan je stap voor stap omringen met spullen die bij je passen?’ Ze is met een serie designklassiekers al aardig op weg. Het appartement heeft een balkon over de lengterichting, op het zuidwesten. Buiten zitten is volgens de bewoonster een feest.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,