Sportcentrum Caland Amsterdam

Sportcentrum Caland Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-01-2009

Projectgegevens

Projectarchitecten Daan Bakker, Catherine Visser, Paul van der Voort
MedewerkersFerry den Ridder, Polle Koks, Natalia de Andres Marcos, Aida Fuster Duran, Ana Cabellos Garcia, Mattijs Bracke, Edwin Veth
OpdrachtgeverGemeente Amsterdam, Stadsdeel Osdorp
HoofdaannemerHeijmans Bouw, Rosmalen
BuitenruimteontwerpDaF-architecten
Bouwkundig tekenwerk Technisch ontwerpbureau MR7
Adviseur constructie Van Der Vorm Engineering, Delft
Adviseur installaties Adviesbureau VanDerWeele, Groningen
Adviseur sporttechniek ISA Sport, Arnhem
Start bouw 2006
Oplevering2008
Bruto vloeroppervlakte 10.000 m2
Bruto inhoud40.000 m3
Differentiatie Sportcomplex met vijf zalen, buitensportveld, aerobics- en fitnessruimten en parkeergarage
Bouwkosten € 7.000.000
TekstPeter Visser
Foto'sJeroen Musch

Het Calandterrein in Osdorp wordt herontwikkeld. Binnenkort worden er woningen en een nieuw Calandcollege gerealiseerd en onlangs is het sportcomplex Caland opgeleverd. De opgave was om een fors programma te realiseren en toch het groene karakter van het gebied te behouden. Dit alles met een streng budget.

Vijf verschillende sportzalen zijn als aparte, zo klein mogelijke volumes ontworpen, wat een paviljoenachtig complex heeft opgeleverd. Een Z-vormig volume verbindt de zalen onderling. Dit volume biedt naast verbindingsgangen plaats aan onder andere ingang, kleedruimten, opslag, horeca en fitnessruimten.

Het complex is zorgvuldig ingepast en liet ruimte voor groene tussenzones. Zo is een van de twee grote zalen in het reeds aanwezige groene talud geschoven. Hierdoor werd het mogelijk op het dak van deze zaal een (openbaar) buitensportveld te maken, dat bereikbaar is vanaf de openbare weg.

De andere grote zaal is opgetild en hieronder is parkeergelegenheid gecreëerd voor zowel gebruikers van de sporthal als de school. De noodzakelijke hekwerken om het buitensportveld en de parkeergelegenheid beheersbaar af te sluiten, worden voor de gevels van de zalen als een gaasgevel doorgetrokken en vormen een transparante tweede huid die de dichte, door sportregelgeving raamloze dozen een levende gevel geven. Bijkomend voordeel is dat deze gevels weinig last zullen hebben van graffiti.

Tussen deze twee grote zalen steekt een dojo (zaal voor Japanse zelfverdedigingskunsten of vechtsporten) als een wig in het gebouw. Hier was nog ruimte voor een groen talud. De overige twee kleinere zalen zijn gymzalen en bevinden zich aan de zijde van het gebouw die aansluiten op de bestaande woningen.

Sober en efficiënt
Binnen het gebouw is er veel visueel contact mogelijk tussen de diverse zalen en de openbare ruimten. Hekwerken verbinden de verschillende verdiepingen en de centraal gelegen bar, die afsluitbaar maar altijd zichtbaar is.

De accommodatie moest voldoen aan de normeringen van NOC*NSF om gecertificeerd te worden als voorziening voor wedstrijdsport. Er is gekozen voor een eenvoudige staalbouwconstructie in combinatie met sandwichpanelen.

Voor de verlichting zijn er slechts twee typen armaturen toegepast, één voor de sportruimten en één voor de overige ruimten. Opvallend element in het interieur is verder de wandafwerking in de gangen, die helemaal wit is met uitgespaarde sporticonen.

Het is DaF architecten gelukt om met een bescheiden budget een fors gebouw neer te zetten dat aan alle gestelde eisen voldoet. En als we het even de tijd geven zal het complex prachtig opgaan in het groen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.