Vakcollege Tilburg door architecten|en|en

Vakcollege Tilburg door architecten|en|en

Door: Petra Starink | 12-07-2016

De nieuwbouw van het Vakcollege in Tilburg wordt gebouwd op de Stappegoor Campus. Het ontwerp is van architecten|en|en, en biedt ruimte aan een breed VMBO-K onderwijs aanbod in diverse sectoren. De nadruk ligt op een doorlopende leerlijn richting MBO. Het gebouw speelt hier op in door optimaal gebruik te maken van grote, zichtbare leerpleinen. Er is een fysieke verbinding met het naastgelegen ROC in de vorm van een loopbrug die uitwisselingen mogelijk maakt.

Bouwlagen in verschillende hoogten

Het gebouw is vormgegeven als ensemble met het naastgelegen ROC-complex. De entree bevindt zich aan de zijde van de campus, hierdoor is een alzijdig gebouw ontstaan. Het ontwerp is opgezet als split-level volume, met daar omheen bouwlagen in verschillende hoogten, waardoor de verschillende programma onderdelen op een goede wijze gehuisvest kunnen worden.

Overgang van druk naar rust

Centraal bevinden zich de entree en de aula, hierdoor zijn korte looplijnen ontstaan. De entree is gecombineerd met de kas van de sector groen dat licht en lucht brengt in het hart van het gebouw. Rondom de entreehal zijn alle sectoren gelegen, waardoor visuele relaties ontstaan en op een natuurlijke wijze een overgang van druk naar rust gecreëerd wordt.

Strekmetalen gevel

In de verschijningsvorm is gekozen voor aansluiten op de naastgelegen ROC gebouwen met hun zwarte plint en witte opbouwen. In het gebouw resulteert dit in een zwarte achterconstructie waar voor een witte strekmetalen gevel is gespannen. Door het doeltreffend afwijkend vormgeven van enkele specials zoals de verbindingsgang, de aula en de entree is er een eigen gezicht ontstaan. Onderdelen, zoals de verbindingsgang, de aula en de entree, hebben een bewust afwijkende vormgeving en hierdoor krijgt het gebouw een eigen gezicht.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

    Schrijf een reactie