Zeven jaar zocht architect Sven Dyckhoff naar een geschikte locatie om wonen en werken te combineren. Zijn geduld werd in 2007 beloond met de koop van een paardenstal uit 1889, op loopafstand van het centrum van Nijmegen. Met veel aandacht voor historische details en met designklassiekers, DAB-armaturen, John Pawson en Japan als inspiratiebron, transformeerde hij het verwaarloosde pand tot een modern, comfortabel woonhuis met kantoor.
1.Terwijl de aanvraagprocedure voor een woonbestemming liep, tekende Dyckhoff een plattegrond zonder muren. Middenin de benedenruimte plaatste hij vier losstaande voorzieningenblokken van donkerbruin HPL, die voor een verdeling van woon- en werkfuncties zorgen. ‘We wilden een open, eigentijds interieur, dat warmte en geborgenheid uitstraalt.’ Originele details zijn bij de renovatie waar mogelijk hersteld. Niet alleen spijkergaten in de houten balken bleven zichtbaar, maar ook de tekst ‘Verboden te roken’ op een stalen steunbalk.
2. Plattegronden 1:300 van begane grond en verdieping.
3. Een dichtgemetselde ingang aan de zijkant van het huis, maakte Dyckhoff weer open. Hier markeert een eiken pui de centrale entree. Tussen twee voorzieningenblokken door loopt de hal richting keuken. Het linkerblok met toiletruimte en leidingenschacht scheidt de hal van het kantoor; het rechterblok de hal van de woonkamer. Aan de halkant heeft dit blok een garderobenis en werkkast. Aan de woonkamerkant is een opbergkast. De plafondlampen zijn van het Spaanse merk DAB.
4. De voormalige paardenstal stamt uit het einde van de negentiende eeuw en ligt op een perceel van 750 m2. Het gebouw wordt omsloten door bebouwing uit dezelfde periode. In de jaren twintig werd het pand gebruikt als timmerwerkplaats en vanaf 1935 was er een aannemersbedrijf in gevestigd. In die jaren is er nauwelijks onderhoud gepleegd. ‘Beneden was het volledig kaalgeslagen en boven keek je door de pannen heen.’
5. Een halfhoog voorzieningenblok aan de woonkamerkant vormt het keukeneiland. In het hoge blok erachter is alle keukenapparatuur weggewerkt.
6. Achter de keuken ligt de spreekkamer van Dyckhoffs bureau Flow Architecten. Het hoge voorzieningenblok dat beide ruimtes scheidt heeft een open kastenwand in de spreekkamer. ‘Voor meer privacy kan de opening tussen blok en buitenmuur met glas worden dichtgemaakt, maar dat vonden wij niet nodig.’ De witte tafel is onderdeel van een roomdivider met opbergvakken aan de smalle zijden. Ook hier lampen van DAB, herkenbaar aan de rode draad.
7. Een groot bureau in het kantoor van Flow Architecten biedt ruimte aan vier werkplekken. Bureaulampen van Artemide en twee tl-buizen met zichtbare mechaniek zorgen voor verlichting.
8. De eiken trap naar de zolderverdieping verdeelt de achterkant van het huis in kantoor en spreekkamer. ‘De trap is geïnspireerd op een minimalistisch ontwerp van de Britse architect John Pawson. Ik ben een groot bewonderaar van zijn werk.’ In een afgesloten ruimte onder de trap staan server en kopieerapparaat.
9. Onder de spanten en balken van de zolder zijn drie aparte slaapkamers, een open werkruimte, badkamer en opbergzolder gecreëerd. Het bed in de ouderslaapkamer heeft Dyckhoff zelf ontworpen en gemaakt. Ernaast staan twee stoelen van Artifort. De verschuifbare luiken voor de dakramen maakte hij van afvalhout.
10. Achter een lage tussenwand in dezelfde ruimte gaat een luxe badkamer met dubbele wastafel, inloopdouche en vrijstaand bad schuil. Zwarte tegels in combinatie met het hout van vloer en balken geven de ruimte de sfeer van een Japans badhuis. Naast de ouderslaapkamer ligt de kamer van Dyckhoffs dochtertje, die verbonden is met een tweede badkamer en een aparte ruimte voor wasmachine en cvinstallatie.
11. De woonkamer is opgesplitst in een zit- en eetgedeelte. De aluminium tafel met notenhouten blad van Jurgen van Weereld vormt samen met de Art of Living-stoelen de eethoek. De lampen boven de tafel zijn van DAB. De allesbrander haalde Dyckhoff uit Hongarije. ‘Normaal betaal je een paar duizend euro voor een designkachel, maar deze was stukken goedkoper.’ Een apart hoekje helemaal voorin is voor kinderspeelgoed, boeken en cd’s. ‘Voorjaar 2009 zijn we hier gaan wonen. Toen was het nog behelpen op de bovenverdieping. Afgelopen jaar hebben we de laatste werkzaamheden pas afgerond.’ Behalve dat oDyckhoff zijn gezin nu meer ziet, heeft een bureauaan- huis wat hem betreft nog meer voordelen: ‘Overdag doe ik dingen als calculeren en ’s avonds zit ik te ontwerpen met een glaasje wijn en een muziekje. Ik ben redelijk gedisciplineerd, maar ik blijf niet achter mijn bureau zitten als het niet hoeft.’
12. In de zitruimte domineert een grijsvilten Pontonbank van Leolux. ‘Een geweldige bank die we onszelf anderhalf jaar geleden hebben cadeau gedaan. Met de losse elementen kun je je eigen opstelling maken en de rugsteunen zijn in verschillende posities draaibaar.’ De wandarmaturen zijn van DAB en op de vloer staat een Office vloerlamp van Zuiver. Twee openslaande deuren geven toegang tot terras en tuin.kast.
Tekst: Emy Vesseur
Fotografie: Raphaela Puhl