Woonark Amsterdam

Woonark Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-07-2008

Projectgegevens

Projectarchitecten Jasper Suasso de Lima de Prado, Jorrit Houwert
Opdrachtgever particulieren
Hoofdaannemer EMK, Lelystad
Adviseur Constructie Van Rossum raadgevend ingenieurs, Amsterdam
Start bouw Januari 2007
Oplevering Augustus 2007
Bruto inhoud 625 m³
Bruto vloeroppervlak 218 m²
Bouwkosten € 270.000
Leverancier zwarte gevelbeplating verlijmd Eternit, Kapelle op den Bos
Leverancier zwarte terrasplanken Decodeck , Waregem (B)
Leverancier aluminium kozijnen Schüco, Mijdrecht
Foto's Iwan Baan
Tekst Peter Visser

Twee opdrachtgevers wilden beiden een zelfstandige woonruimte op één woonark in de Amstel. Het ontwerpproces ging gepaard met heftige discussies en onverwachte ideeën, maar iedereen is uiteindelijk meer dan tevreden met het resultaat.

Omdat er vanwege de strenge Amsterdamse regelgeving maar 60 m2 gevelaanzicht vanaf de kade mag zijn, is er gekozen voor een gat in de gevel, waar je dwars door de boot heen kunt kijken. Het zo ontstane terras ontsluit enerzijds de twee woningen, anderzijds telt het niet mee als gevel. Daardoor ontstond er een mooie langgerekte vorm met extra ruimte op de benedenverdieping.

De woonark bestaat uit twee lagen, op de bovenverdieping bevindt zich het woongedeelte van beide woningen en in het souterrain de slaapkamers en de badkamers. De grote ramenpartijen aan de waterkant bieden een onbelemmerd uitzicht vanuit het woongedeelte op het water. Aan de walzijde is de gevel naar de straat toe juist zo gesloten mogelijk gemaakt. De houten gevel aan deze zijde is opgebouwd uit western red cedar delen die in twee hoogtes zijn aangebracht. Door deze horizontaal aan te brengen, wordt de lengte van de woonark benadrukt.

Het daglicht in het souterrain valt binnen door een fijn gedetailleerde, 40 cm hoge, doorlopende raamstrook die vlak boven de waterlijn ligt. De bovenverdieping lijkt hierdoor boven het water te zweven. Om het zwevende effect te versterken is de bovenverdieping ingekaderd met een zwarte, doorlopende dak- en vloerrand.

 

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.