Gezondheidszorg in stoere schuur

Gezondheidszorg in stoere schuur

Door: Petra Starink | 04-06-2013

In de wijk Het Zand is het wijkgezondheidscentrum van Leidsche Rijn geopend. Versseput Architecten heeft in samenspraak met stedenbouwkundige Hans Ebberink een ontwerp gemaakt voor het wijkgezondheidscentrum. Het tuinbouwverleden van Het zand heeft als uitgangspunt gediend voor de nieuwbouw.

De archetypische hoofdvorm van de nieuwbouw refereert aan de vorm van de voormalige tuinbouwkassen en schuren in het gebied. Het centrum biedt onderdak aan o.a. huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek.
Architectonisch heeft het gebouw de uitstraling van de traditionele houten schuur. De gevelindeling is zo strak en gesloten mogelijk gehouden. De cortenstalen gevelbeplating, geplaatst in een strak grid van 1200 bij 1200 millimeter versterkt de opvallende abstracte uitstraling van het gebouw. De traditionele houten schuur is als uitgangspunt gehouden.

Doordat de functie niet het uitgangspunt is geweest voor het ontwerp, duidt het opschrift van het gebouw de functie. Dus voor de toekomst krijgt elke functie binnen deze schil een volledige mogelijkheid zich te
ontplooien. Voor de wand van de behandelruimten zijn beelden van grillige bloemweides ontworpen. Het geeft de wachtenden een panoramisch overzicht en de bezoekers ervaren door de diverse achter elkaar gelegen lagen van de prints de wachtruimte als een zonnige buitenruimte. De vaste inrichting is in wit kunststof en betontriplex.

Interieur

De inrichting van het pand is gebasseerd op een optimale oriëntatie voor de bezoeker. De wachtruimten zijn centraal gelegen in het gebouw. De wachtruimten worden door glas gescheiden van de omringende servicegang van waaruit de behandel- en spreekruimten worden ontsloten. Het glas is voorzien van afbeeldingen van medicinale kruiden.

Projectgegevens

LocatieVogelvlinderweg 54, Leidsche Rijn
ArchitectVersseput Architecten, Utrecht
ProjectteamPeter Versseput, Inge Schultz, Lotte Rijpstra, Jan Schouten
MeubelontwerpVersseput Architecten, Utrecht
Adviseur constructiesBoerkoel Utrecht, Utrecht
Adviseur installatiesSchreuderGroep Ingenieurs/adviseurs, Apeldoorn
AannemerBlanksma Bouw, Alphen aan den Rijn
MeubelwerkMeubelmakerij Het Woud, Weesp
OpdrachtgeverGG&GD Utrecht / Gemeente Utrecht
ProgrammaWijkgezondheidscentrum met behandel- en spreekruimten voor eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisartsen, fysiotherapie, podotherapie, logopedie, speltherapie, psycho-sociale zorg, inclusief wachtruimten en personeelsruimten, alsmede Centrum voor Jeugd en Gezin en apotheek. Bruto vloeroppervlak 2550 m2
FotografieCorné Bastiaansen

Duurzaamheid

De installaties zijn ontworpen om samen een energiebezuiniging te realiseren van 60 procent ten opzichte van conventionele installatiesystemen. De verlichting bestaat uit hoogwaardige digitale tl-armaturen aangevuld met led-verlichting. De verwarming en koeling zijn gerealiseerd door betonkernactivering en er is warmte-koude opslag (WKO) toegepast. De mechanische ventilatie is voorzien van CO2-filtering.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.