Architectuurfotografie van Bas Gijselhart

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van Bas Gijselhart

Door: Petra Starink | 23-01-2017

Na mijn studie bouwkunde en een aantal jaren werken op een architectenbureau heb ik me toegelegd op de fotografie van architectuur, mens en materie. De manier waarop een gebouw gebruikt wordt, interesseert me. Gebruikers geven een gebouw dynamiek, schaal en glans. Op veel van mijn foto’s zijn ze aanwezig; soms expliciet, soms als vluchtige passanten.

Gedegen voorbereiding

Goede architectuurfotografie begint wat mij betreft met een gedegen voorbereiding. Natuurlijk speelt een briefing hierin altijd een belangrijke rol. Hierin bespreken we verwachtingen en specifieke vereisten, ook denk ik mee over de maximale impact van de foto.

Een deel van de voorbereiding vindt plaats aan mijn bureau. Aan de hand van tekeningen vorm ik mij een beeld over bezonning, lichtinval, materiaalgebruik, bijzondere details, ruimtelijkheid en andere kernkwaliteiten van het gebouw. Voor het daadwerkelijk maken van de foto’s kies ik zo mogelijk de weersomstandigheden die het beste eindresultaat kunnen opleveren.

Oog voor architectonisch vakmanschap

Op de locatie zelf vind ik zorg en aandacht cruciaal. Soms zit die aandacht in triviale zaken. Zo oogt een opgeruimde locatie doorgaans beter. Dankzij mijn architectuurachtergrond herken ik het vakmanschap waarmee een gebouw is ontworpen en gerealiseerd, en kan ik goed doorgronden hoe het zo goed mogelijk tot zijn recht komt op de foto. Zijn er zichtlijnen die de relatie tussen binnen en buiten versterken? Zie ik verhoudingen of materialen die bepalend zijn voor het karakter van het gebouw? En welke details verdienen een visueel podium? Kleine details kunnen grote zeggingskracht hebben en tonen het vakmanschap van de architect!

Contact op locatie

Ik beleef veel plezier aan het contact met mensen op locatie. Door mijn rust en oprechte belangstelling voelen zij zich doorgaans snel op hun gemak. Dat is niet alleen belangrijk als ze zelf onderdeel worden van de foto, maar het helpt mij ook om hun beleving van het gebouw te doorgronden. Het zorgt er bovendien voor dat ik op plaatsen kom om foto’s te maken die het gebouw of de ruimte het beste tot zijn recht laten komen.

Waardevolle diversiteit

Sinds ik mij vestigde als zelfstandig fotograaf heb ik voor uiteenlopende opdrachtgevers mogen werken, bijvoorbeeld voor architectenbureaus, woningcorporaties, reclamebureaus, diverse magazines, zorg- en onderwijsinstellingen. Door die diversiteit voel ik mij dikwijls als een kind in een snoepwinkel. Overal krijg ik de kans om een kijkje in de keuken te nemen. Dat is niet alleen ontzettend leuk, maar levert ook veel ideeën en inzichten op die mij als fotograaf verrijken.

1.Woningen Talia in Nijmegen, voor KlokGroep.
2. Karregat in Eindhoven, voor architecten|en|en en diederendirrix.
3. Wohnen am Park in Wenen, voor ppag architects.
4. Aireywijk in Eindhoven, voor Van Helmond Zuidam.
5. Blue Collar Hotel in Eindhoven, voor Bureau Jochem Heijmans.
6. Kantoor KUBUS in Eindhoven, voor Archifoor.
7. Gebouw R4 in Eindhoven, voor Fontys Hogescholen.
8. Basisschool De Boogurt in Budel, voor Compen Architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.