Architectuurfotografie van Luc Büthker

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van Luc Büthker

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-04-2018

Voor Luc Büthker zich op fotografie stortte, was hij een fanatiek snowboarder. Nu haalt hij zijn adrenalinekicks uit architectuur- en landschapsfotografie. Mede door zijn achtergrond als sporter ziet hij het gebouw als een grote speeltuin die hij ontdekt met fotografie. Die frisse kijk op gebouwen wil hij delen. Met een exacte kadrering en positionering van objecten en mensen, brengt Büthker een strak lijnenspel en rust in zijn beelden.

Door mijn verleden in de sportwereld ben ik op een andere manier naar het gebruik van gebouwen gaan kijken. Dit heeft mijn kijk op architectuurfotografie sterk veranderd. Gebouwen worden ontworpen om door mensen gebruikt te worden, maar door mijn sportverleden zie ik het gebouw als een grote speeltuin die ik kan ontdekken met fotografie. Door met een ander oog het gebouw te observeren leg ik in fotografie mijn beleving vast. Met dit beeld wil ik de kijker een nieuwe indruk geven van het gebouw. Waar ik vroeger mijn adrenaline haalde uit het presteren in de extreme sport, haal ik dit nu uit het maken van een goed beeld. De voldoening die ik krijg met het vastleggen van beeld voelt hetzelfde als hoe ik vroeger een perfecte run deed tijdens het snowboarden.

Vastleggen van ruimtes

Tijdens het fotograferen ben ik bewust bezig met het vastleggen van de ruimtes. Door mijn oog voor detail positioneer ik vaak objecten zoals tafels en stoelen voor een sterker en ritmischer beeld. Daarbij is het naast het verplaatsen van objecten ook wachten op het juiste moment. Denk hierbij aan een persoon die voorbij loopt in de juiste kleur kleding.

Met mijn perfectionistische werkwijze zorg ik ervoor dat er geen onnodige informatie of afleiding te zien is. Kadrering speelt in mijn fotografie een belangrijke rol. Vlakverdeling en lijnenspel maken mijn beelden kloppend. De strakke lijnen nemen je als kijker mee door het gehele beeld. Hierdoor stralen de beelden een bepaalde rust uit.

Rust in foto’s

Rust is een gevoel dat iedereen anders ervaart. Bij mij gaat het er niet om dat je werkelijk tot rust komt, maar juist de tijd neemt om het beeld te bekijken. Tegenwoordig worden we overspoeld met beeld waar je vluchtig doorheen kijkt. Met mijn werk wil ik de kijker aansporen om langer de tijd te nemen om nieuwe informatie te ontdekken. De rust komt ook terug doordat je meegevoerd wordt door het beeld. Je kan het beeld van links naar rechts of andersom bekijken zonder dat je tegen een blokkade loopt. Dit bereik ik door middel van het lijnenspel in het beeld.

Mijn rust vind ik ook tijdens het fotograferen van landschappen, hier neem ik de tijd om het moment in mij op te nemen en op het juiste moment het beeld vast te leggen. Deze ervaring neem ik mee naar mijn architectuurfotografie, ik wacht het juiste moment af tot het beeld voor mij klopt. Denk hierbij aan lichtsituaties tijdens de zonsondergang, wolken die zich perfect vormen rondom een gebouw en reflecties in ramen die het beeld nog meer versterken.

Tekst en fotografie: Luc Büthker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.