Transparante architectuur. Fotografie van René de Wit.

Architectuurfotografie, Inspiratie

Transparante architectuur. Fotografie van René de Wit.

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-09-2013

In ArchitectuurNL nummer 5 staat de rubriek ‘Door de lens’. Deze rubriek is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. Deze maand is dat fotograaf René de Wit.

In mijn selectie van foto’s heb ik gekozen voor projecten van architecten die het omringende landschap in hun gebouwen hebben opgenomen. In hun ontwerpen is de werking van de natuur, gebouw en landschap tot een geheel geworden. Van de gekozen gebouwen laat ik steeds een beeld van buiten naar binnen zien en een foto van binnen naar buiten, aldus René de Wit.

De transparantie van deze gebouwen, het spel van verbinding met de omringende natuur, de energie en invloed van het licht en de wisseling van sferen door de seizoenen heen, die binnen even voelbaar zijn als buiten, vind ik enorm inspirerend. Het zijn gebouwen waar ik eigenlijk niet meer uit wilde vertrekken na het fotograferen. Ik zou er willen blijven om te wonen en te werken of allebei.

Die ruimtelijkheid, dat gevoel, die kracht en dat spel wil ik met mijn foto’s laten ervaren. Het zijn ook kwaliteiten die gebouwen tot zoveel meer maken dan een zakelijke verzameling van goed geordende functies.

Het fotograferen van architectuur betekent voor mij meer dan alleen het zo goed mogelijk in beeld brengen van de vorm, het perspectief en de gebruikte materialen, met gebruik van het mooiste licht. Ik zie mezelf – en ik overdrijf met opzet – als een ontdekkingsreiziger van de vele werelden die in één gebouw samenkomen en een geheel vormen dat ik, vaak als eerste, in beeld mag brengen. Ik bezoek een gebouw dan ook altijd meerdere keren omdat ik telkens weer iets nieuws zie, of hetzelfde op een andere manier beleef. Ontdekken en fotograferen gaat bij mij in lagen en in fases. Eigenlijk is dat logisch want ook het tot stand komen van een gebouw is een proces dat jaren duurt. Een intensieve communicatie met de architect is onmisbaar om de achtergronden van zijn ontwerp te kunnen begrijpen en te verbeelden.

www.architectuurfotografie.com

Neem een abonnement op ArchitectuurNL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.