De toekomst van Nederland door Floris Alkemade

Boeken

De toekomst van Nederland door Floris Alkemade

Door: Petra Starink | 06-05-2020

Op 1 september 2020 stopt Floris Alkemade als Rijksbouwmeester. In de afgelopen vijf jaar heeft hij heel wat lezingen gegeven en publiek ontmoet uit alle lagen van de bevolking. Iedere keer werd de vraag aan hem gesteld: welke kant gaan we op? In zijn verschenen essay ‘De toekomst van Nederland’ schrijft hij dat we geen angst moeten hebben voor veranderingen.

Complexe vraagstukken toekomst Nederland

Ons land staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland. In dit boek beschouwt hij in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema’s.

Van richting veranderen

Nederland neemt ten opzichte van de globale vragen een unieke positie in, waarbij de noodzaak om te veranderen in essentie een sociaal-maatschappelijke vraag is. Floris Alkemade betoogt dat onze hedendaagse welvaart zo’n onvoorstelbare vlucht heeft genomen dat iedere verandering allereerst als een bedreiging wordt ervaren. Juist nu het vermogen om van richting te veranderen aangesproken moeten worden.

De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld.

Floris Alkemade

Floris Alkemade (1961) is architect en stedelijk ontwerper. Na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft was hij 18 jaar verbonden aan het bureau OMA. Hij trad 1 september 2015 aan als Rijksbouwmeester.

Lees ook:

De toekomst van Nederland – De kunst van richting te veranderen. Uitgave in samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester, Den Haag
Auteur: Floris Alkemade
Uitgeverij: THOTH, Bussum
Paperback 13×20,5 cm
Verschijningsdatum april 2020
144 pagina’s met 45 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 807 8
Prijs € 16,95

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.