50 jaar NS design

Design, Exposities

50 jaar NS design

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2018

Op de tentoonstelling ‘Baanbrekend design, 50 jaar NS huisstijl’ in het Spoorwegmuseum in Utrecht wordt getoond waarom de NS precies 50 jaar geleden een nieuwe huisstijl introduceerde. Waarom is de huisstijl, ontworpen door Gert Dumbar en René van Raalte zo succesvol en hoe kwam het logo tot stand?

50 jaar Nederlands design

In 1968 introduceerde de Nederlandse Spoorwegen zijn nieuwe huisstijl met het bekende logo en de gele kleur voor de treinen. Het logo werd zichtbaar op de treinen, uniformen, bewegwijzering, vertrekstaten en dienstregelingen. Met de nieuwe huisstijl kon NS zich presenteren als modern, dienstverlenend en aantrekkelijk alternatief voor de auto en het vliegtuig. Destijds was goed de keuze voor de frisse kleur geel zeer gewaagd. En licht kleur was besmettelijk en dus onderhoudsgevoelig. Nu, 50 jaar later worden de huisstijlkleuren geel en blauw en het bijpassende logo nog steeds door de NS gebruikt.

Geschiedenis van huisstijl NS

In 1917 gebruikte de NS een embleem, dat gebaseerd was op het internationale symbool voor de spoorwegen: een spoorwagenwiel met vleugels van de handelsgod Mercurius, ook wel ‘het gevleugelde wiel’ genoemd.In 1946 werd een nieuw logo geïntroduceerd waarbij het gevleugelde wiel zo geabstraheerd was, dat het nauwelijks meer te herkennen was. Ook het gebruik van kleuren voor het materieel was divers: dieseltreinen waren donkerrood, elektrisch materieel was donkergroen en internationale treinen hadden een donkerblauwe kleurstelling.

Tenntoonstelling

Baanbrekend design, 50 jaar NS huisstijl
De tentoonstelling wordt 26 mei feestelijk geopend en is te zien tot en met 
28 oktober 2018, Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.