Gedachtekronkels in House of Smart

Design, Inspiratie

Gedachtekronkels in House of Smart

Door: Petra Starink | 12-10-2015

Geen geheimzinnigheid maar openheid, dat biedt de winkel House of Smart in Eindhoven. In het architectonisch ontwerp van Maurice Mentjens is die mening vertaald in de grote etalageruiten die de voorbijganger een blik gunnen op de gedachtekronkels van deze smartshop. Het hele interieur is afgetimmerd in een wirwar van houten structuren en samen met het sobere palet van grijsnuances is een beeld ontstaan van een hersenschors.

Eind september is deze smartshop in Eindhoven geopend. Maurice Mentjens ontwierp al eerder smartshops, bijvoorbeeld Skunk en Relax in Sittard, en Sirius Smart shops in Maastricht.
In dit House of Smart in Eindhoven draait het allemaal om hersenachtige netstructuren, deels gebruikt als uitstalkast. De twee haaks op elkaar staande balies hebben een displayfunctie, door hun monumentale afmetingen en camouflerende grijstint delen ze de ruimte in zonder opdringerig te zijn. Hetzelfde geldt ook voor de verlichting van minimalistische ledbalkjes.

Geschiedenis van pand op wand te lezen

Het pand is volledig gestript tot op het casco, inclusief de verwijdering van de ontsierende witte muurverf waarmee de karakteristieke gevel was gesaust. Ook de roede-indeling van de ramen werd verwijderd. De voordeur heeft plaats gemaakt voor een hoger model dat beter past bij de grote etalageruiten. In het interieur zijn na al dat sloopwerk uiteindelijk alleen de loshangende delen verwijderd. “De grof gemetselde wanden met sporen van verbouwingen en doorbraken uit vroeger tijden zijn expres in het zicht gelaten. Ergens in een wand zit zelfs nog een oude kluis.  De geschiedenis van het pand is op de wanden af te lezen, een gegeven waar Mentjens sterk aan hecht. “Hèt middel om een nieuw ontwerp te laten hechten in tijd en plaats.”

Dutch Design Week

De winkel is onderdeel van de Dutch Design Week. Ontwerper Arnout Visser exposeert daar dan zijn nieuwe collectie glazen lampen. Maurice Mentjens ontwerpt voornamelijk interieurs en daaraan gerelateerde interieurobjecten. Het bureau is drievoudig winnaar van de Dutch Design Award en ontving in 2007 de Designpreis der Bundesrepublik Deutschland.

Fotografie: Arjen Schmitz

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.