Kijktip: Wim Crouwel- Modernist

Inspiratie

Kijktip: Wim Crouwel- Modernist

Door: Petra Starink | 31-03-2020

Sinds het coronavirus ons aan huis kluistert, zijn we veel thuis. Om die tijd zo aangenaam mogelijk door te komen geeft de redactie van Architectuur.nl u architectuur gerelateerde kijktips. Deze keer de documentaire Wim Crouwel-Modernist.

Grafisch vormgever Wim Crouwel

Wim Crouwel (1928-2019) geldt nog steeds als de godfather van de Nederlandse grafische vormgeving en vormt een voorbeeld voor de jonge ontwerpers. Een week voor zijn overlijden op 19 september 2019 werd de documentaire Wim Crouwel- Modernist uitgezonden via het programma Close Up van AVROTROS. De documentaire is gemaakt door grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma. Bekijk de documentaire HIER

Typografie

De eigenzinnige Wim Crouwel (1928-2019) was een gestructureerd persoon. In al zijn werk is dit terug te zien, zoals in zijn ontwerp voor het telefoonboek en de postzegels die hij voor (destijds) de PTT ontwierp. Zijn werkwijze bleef gedurende zijn carriére hetzelfde, doordat hij gehecht geraakt was aan zijn vaste stramien. Alle letters in zijn typografie moesten even groot zijn en evenredig van elkaar staan. Zijn ontwerpen begonnen dan ook altijd met een raster. 

Expositie Design Museum Den Bosch

In 2019 was in het Design Museum Den Bosch de expositie Modern Nederland 1963-1989 te zien. Vanaf de jaren 60 wilde Nederland modern zijn en er was een voorliefde voor geometrische vormgeving en het gebruik van wit, zwart en grijs. Op de tentoonstelling werd een levendig beeld gegeven van architectuur, design en kunst uit deze periode. Hier was ook werk te zien van Wim Crouwel.

Bekijk ook deze kijktips:
Houtbouwers
Miniserie Bauhaus
Coded Nature-Studio Drift
Digitale rondleiding Bruno Taut
Hoe bouw je een kathedraal?

Foto: Design Museum Den Bosch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.