Kijktip: Digitale rondleiding Bruno Taut

Inspiratie

Kijktip: Digitale rondleiding Bruno Taut

Door: Petra Starink | 25-03-2020

Sinds het coronavirus ons aan huis kluistert, zijn we veel thuis. Om die tijd zo aangenaam mogelijk door te komen geeft de redactie van Architectuur.nl u architectuur gerelateerde kijktips. Deze keer een digitale rondleiding op de tentoonstelling van architect Bruno Taut in Museum Het Schip.

Digitale rondleiding Bruno Taut

Museum het Schip biedt liefhebbers de kans om de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij, digitaal te bezoeken. Op dinsdag, donderdag en zaterdag geeft een museumgids ’s smiddags met Face Time, WhatsApp of Skype privérondleidingen. Een reservering voor een digitale rondleiding is hier te boeken.

Tentoonstelling Bruno Taut

De tentoonstelling is 5 maart geopend, maar na 5 dagen moest het museum vanwege het coronavirus sluiten. Het Schip geeft iedereen nu de kans deze expositie te bezoeken middels een privétour met museumgids. De gids loopt filmend door de expositie, de bezoeker volgt de beelden op zijn of haar mobiel met FaceTime, WhatsApp of Skype. Er kunnen ook vragen gesteld worden.

Architect en stedenbouwer

In Bruno Taut: De fantasie voorbij wordt de kleurrijke wereld van de Duitse architect, stedenbouwer en totaalkunstenaar gevierd. Bruno Taut werd wereldberoemd om zijn kunstzinnige en utopische ideeën. Zo bedacht hij een stad van gekleurd glas midden in de Alpen en kristalpaleizen voor de vrede. Gedreven vanuit socialistische overtuigingen zette hij zijn fantasieën om in daden en bouwde hij talloze kleurrijke arbeiderswijken in Berlijn en Maagdenburg.

Door het opkomende nationaalsocialisme moest Taut in 1933 vluchten naar Japan. De prachtige gebruiksvoorwerpen die hij daar maakte zijn nog altijd een inspiratiebron voor huidige Japanse toparchitecten. Zijn laatste levensjaren werkte Taut in Turkije voor president Kemal Atatürk. Hij ontwierp moderne schoolgebouwen en gaf daar les aan de kunstacademie.

Inspiratiebron voor architecten

Op de tentoonstelling zijn bijzondere bruiklenen uit Duitsland en Japan te zien. Zijn tekeningen, maquettes, ontwerpen en inspiratiebronnen komen aan bod. Bruno Taut is nog steeds een grote bron van inspiratie voor vele architecten en kunstenaars. In Nederland leeft hij voort in de Regenboogbuurt in Almere. Deze buurt (1998) is gebouwd als hommage aan de grote Duitse architect en stedenbouwkundige

De expositie Bruno Taut: De fantasie voorbij loopt nog tot 18 oktober 2020. Het Schip hoopt voor die tijd weer bezoekers in het museum te mogen verwelkomen. Bij het digitale ticket is een bon voor koffie of thee inbegrepen, die je kunt inwisselen als het museum weer open gaat.

Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Bekijk ook deze kijktips:
Houtbouwers
Miniserie Bauhaus
Coded Nature-Studio Drift
Hoe bouw je een kathedraal?
Wim Crouwel-Modernist
Masterclass Daan Roosegaarde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.