Supergaaf volgens Lars Courage

Inspiratie

Supergaaf volgens Lars Courage

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-01-2020

Paviljoen Vijversburg, Tytsjerk Friesland. Als je het snel uitspreekt, ben je er al langs gereden. Niet omdat het onvindbaar is, maar omdat het, gelegen op een landgoed omringd door, op dit moment, een mooie Indian Summer aan kleurenspektakel, zo ongelofelijk mooi transparant is. Zelfs als het regent”, aldus Lars Courage, van COURAGE architecten uit Apeldoorn.

Aaibaarheidsgehalte paviljoen is hoog

“Rust en sereniteit in vorm. Eenvoud en helderheid in detail. Niets te veel, niets te weinig. Een geslaagde balans om de magie van verwondering jouw deel te laten zijn. De beleving van het paviljoen is zowel van buiten naar binnen als ook van binnen naar buiten een ode aan eenvoud en de kracht van daglicht. Respect voor de moed van de opdrachtgevers Stichting Op Toutenburg, de architecten en de glasconstructeur. Integrale aanpak van esthetiek en bouwtechniek gaan hand in hand. Het aaibaarheidsgehalte van het paviljoen is hoog. Met je handen tastbaar de eenvoud van materiaalgebruik en vorm opnemend, als ware het dat je een gebouw in braille wil lezen. Voelen van en aan eenvoud.”

Dak zweeft op het glas

“Het architectenduo Junya Ishigami (Junya Ishigami & Associates, Japan) en Marieke Kums (Studio Maks, Rotterdam) hebben, als oud SANAA-collega’s, de handen ineengeslagen en met hulp van de expertise van ABT uit Velp een absoluut tijdloze transparante glasstructuur gemaakt. Het dak zweeft op het glas. Slechts een enkele primaire doorsnede. Dit ogenschijnlijk logische en eenvoudige gebouw is een positief bedoeld, jaloersmakende lofzang op eenvoud en technisch meesterschap op het gebied van design, engineering en gedurfde uitvoering.

Slim gebruik van mechanica

Het paviljoen kenmerkt zich door slim gebruik van mechanica- en materiaaleigenschappen. Een onder het maaiveld wegzakkend verblijfsgebied, de betonbak, functioneert van buitenaf gezien als een onzichtbare inklemplint voor de glasgevel. Hierdoor lijkt het glas vanaf het maaiveld uit het niets te ontstaan en enkel het dak te dragen. De onzichtbare inklemming van het dak aan de glasgevel is achter een alles verbindende daklijn weggewerkt. Het plafond is ontkoppeld van de glaslijn, waardoor er een akoestisch dempend plenum met klimaatinstallatie ontstaat.”

Lichtontwerp

“Samen met afzuiging door kleine spleten op overgang van wand naar vloer ontstaat er een samenwerkend ogenschijnlijk onzichtbaar geheel. Hier is het eerlijkheid troef. Het ambacht van maken is terug en dat is te zien op de kruising van de verticale overgangsnaden van de glaspanelen in de verbindingsvoeg van de betonbekisting. perfect gekozen. De krimpscheuren en lichte verkleuring van het beton tonen eerlijkheid.” “Een enkele kritische kanttekening is het verlichtingsplan. Als de verlichting aangaat, is de illusie in één klap voorbij en verwordt het paviljoen tot een ‘landingsbaan’ van spotjes, deels gemultiplied door de reflectie van het glas. Hier was een vergelijkbare zorgvuldigheid van een door een lichtontwerper gemaakt ‘onzichtbaar’ verlichtingsplan op zijn plek geweest. Lampen uit en ‘let the magic happen’.”

Dit artikel is gepubliceerd in Bouwwereld nummer 11 van 2019 in de rubriek Supergaaf. Hierin is een bouwprofessional aan het woord over zijn of haar favoriete gebouw of interieur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.