NOAHH ontwerpt overdekte markthal Schalkwijk

Nieuws

NOAHH ontwerpt overdekte markthal Schalkwijk

Door: Petra Starink | 13-01-2020

Architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture heeft voor het centrale marktplein in Schalkwijk, Haarlem een overdekte markthal ontworpen dat een combinatie is tussen een markthal en foodhal. De open en transparante constructie is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Het alzijdige gebouw is symmetrisch en is opgebouwd uit geometrische ruiten die het een verfijnde en architectonische kwaliteit geven. Het geknikte ruitvormige zadeldak is uitgevoerd in een houten dakconstructie. De karakteristieke dakvorm benadrukt de verbinding met het winkelcentrum en het marktplein.

Houten dakvorm

De markthal heeft een levendige plint; de transparante glazen gevels zijn te openen, en zorgen voor een goede verbinding tussen binnen- en buitenruimte, en nodigen de voorbijgangers uit om binnen te komen, de locatie te verkennen en te genieten van de culinaire geneugten. Met haar kenmerkende houten dakvorm en duurzaam materiaalgebruik zal de nieuwe markthal op een subtiele wijze een kwalitatieve impuls toevoegen aan het centrum van Schalkwijk.

Hoogwaardig materiaalgebruik

Het project in opdracht voor Marketplace Development B.V. streeft naar een duurzame, circulaire en energie-efficiënte opzet door het gebruik van gelamineerde houten liggers, demontabele gebouw componenten en hoogwaardig materiaalgebruik zoals hout. NOAHH kiest bewust voor hout, een materiaal dat een belangrijk aandeel levert in de strijd tegen koolstofdioxide uitstoot en tevens koolstofdioxide opslaat. Tevens is de markthal sociaal duurzaam door haar flexibele programmering en 24/7 gebruik. Start van de bouw wordt verwacht in 2021.

Het winkelcentrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum.

Impressies NOAHH | Network Oriented Architecture

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.