BIM basis ILS in de praktijk

Kennis

BIM basis ILS in de praktijk

Door: Petra Starink | 09-07-2018

De BIM Informatie Leverings Specificatie (ILS) is de eerste aanzet voor een eenduidige en gestructureerde uitwisseling van BIM-modellen. De huidige informatiesheet met de afgesproken spelregels van het BIM Loket werkt goed, maar gebruikers ervaren in de praktijk soms onduidelijkheden. Maurice van Dinther, eigenaar van BouwkundePro heeft een compacte infographic gemaakt van de BIM basis ILS, die beeldend weergeeft hoe de afspraken in de praktijk werken.

Checklist van het BIM loket

BouwkundePro nam de oorspronkelijke checklist van het BIM Loket als uitgangspunt en heeft daar eigen praktijkervaring aan toegevoegd. Wat is een praktisch detailniveau waarin modellen uitgewerkt moeten worden? Is de parameter ‘loadbearing’ overbodig in bouwkundige modellen? Allemaal vragen waarop de infographic en het begeleidende artikel op www.bouwkundepro.nl dieper ingaan.

Materialenpaspoort

In de markt concentreren we ons tot nu toe alleen op het BIM-model in relatie tot de bouw ervan. Maar de beheerfase is minstens zo belangrijk. Er wordt al een begin mee gemaakt door gebouwen te voorzien van een materialenpaspoort. Dit is het kadaster voor materialen voor een verantwoord vastgoed- en materialenbeheer.

Infographic BIM basis ILS

Een gebouw beheren vanuit een BIM-model vraagt andere parameters dan in de huidige basis ILS zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan glastypen en afmetingen voor het vervangen van ruiten, strekkende meters kozijnhout voor schilderwerk.
De infographic ‘BIM basis ILS in beeld’ is hier gratis te downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.