VPRO Tegenlicht over wonen buiten de box

Actualiteiten

VPRO Tegenlicht over wonen buiten de box

Door: Petra Starink | 10-03-2021

De wooncrisis waar we nu in zitten treft vooral jongeren. Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030 en kunnen we ook creatiever gaan bouwen? In de uitzending ‘Wonen buiten de box’ op zondag 21 maart om 22.05 op NPO 2 onderzoekt VPRO Tegenlicht inspirerende oplossingen en presenteert een optimistische voorhoede van woonpioniers.

Nieuwe inspirerende oplossingen

Noodgedwongen experimenteren veel ondernemende jongeren inmiddels met verrassende nieuwe oplossingen. Wat kunnen we leren van deze jongeren die leegstand, tijdelijkheid, massaproductie en zelfbouw opnieuw uitvinden? Hieronder een aantal voorbeelden die in de uitzending worden getoond.

Kluswoning

In Leiden is Nelske Thalen aan het werk in haar kluswoning in een groot leegstaand schoolgebouw, waar appartementen door de nieuwe bewoners worden afgebouwd en opgeknapt. Voor veel jonge deelnemers is dit de enige manier om een woning te kunnen betalen.

Betaalbaarheid is het probleem

De betaalbaarheid is op dit moment waar het aan schort. Door falend overheidsbeleid zitten we volgens stadsgeograaf Cody Hochstenbach middenin een gigantische woningcrisis met vooral een tekort aan betaalbare huurwoningen. Hij vindt het tijd dat de regering haar grondwettelijke taak serieus neemt met een ambitieus en breed volkshuisvestingsbeleid: make volkshuisvesting great again!

Open-source zelfbouw

In Almere bouwt Sebastiaan Vos zijn eigen “WikiHouse” met een volledig houten, open source bouwpakket. De bouwtekeningen van het internationale WikiHouse project van Open Systems Lab in Londen staan gratis online en de onderdelen worden op maat gefreesd, zodat bewoners zelf hun woning in elkaar kunnen zetten. Architect Vincent Muller richtte de Nederlandse tak van deze internationale open source-beweging op, en begeleidt nu de bouw van de allereerste woonwijk met 27 WikiHouse woningen in Almere. 

MiniTopia

Een voormalige milieustraat op de rand van Den Bosch is een voorbeeld van een van de vele braakliggende ‘pauzelandschappen’ die Nederland rijk is. Het perceel is door de gemeente beschikbaar gesteld voor 5 jaar tijdelijk gebruik zonder al te veel regeltjes, en nu staat er een bonte verzameling zelfgebouwde huisjes. Hier bouwden Wouter Corvers en Ilse Zuidinga voor 5.000 euro hun eigen plekje. Met andere avontuurlijke zelfbouwers en woonpioniers vormen ze nu de hechte gemeenschap van MiniTopia.  

Wonen buiten de box

Met o.a. Cody Hochstenbach (stadsgeograaf, Universiteit van Amsterdam), Michelle Provoost (directeur International New Town Institute (INTI) en architectuurhistoricus), Marnix Norder (ex-wethouder en oprichter/CEO Steenvlinder), Nelske Thalen (ondernemer en zelfbouwer bij Steenvlinder, Leiden), Peter Hutten (CEO bouwbedrijf Van Wijnen), Vincent Muller (architect en oprichter WikiHouse Nederland), Sebastiaan Vos (zelfbouwer WikiHouse Almere), Wouter Corvers & Ilse Zuidinga (zelfbouwers bij MiniTopia, Den Bosch), Matthijs van der Ham (huurder MiniTopia).

Deze uitzending is vanaf zaterdagochtend 20 maart al te bekijken via vpro.nl/tegenlicht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.