Architectuur is meer dan stadsbehang

Nieuws

Architectuur is meer dan stadsbehang

Door: Peter de Winter | 14-05-2018

“Het belang van architectonisch ‘stadsbehang’ wordt enorm overtrokken terwijl het belang van goede programmering volstrekt onderschat wordt. Daarom maken we nog steeds de verkeerde nieuwbouwwijken. En het is nog veel erger, want binnen die nieuwbouw zijn we ook nog eens aan het ontmengen. Dan krijg je nieuwbouwwijken met aparte blokjes voor sociale huur, koopwoningen, studenten, senioren en starters.”

Woorden van architect Hein de Haan

Niet mijn woorden, maar die van architect Hein de Haan, overleden in 2015.  Als hoofdredacteur van ArchitectuurNL interviewde ik hem destijds over de programmering van wijken met wonen, werken en voorzieningen. Ik moest aan hem denken toen ik de gemeenteraadsverkiezingen nog eens overdacht. Wat mij opviel in de campagnetijd, was dat sociale woningbouw en woningnood wel erg vaak over het voetlicht kwamen.

Bijbouwen sociale huurwoningen

Iedereen bereed zijn stokpaardje rond dit thema en riep er op zijn partijgekleurde wijze schande van, zonder ook maar in de buurt te komen van het spitsvondige ‘In gelul kan je niet wonen’ waarmee wijlen Jan Schaefer de toenmalige woningnood vorm en inhoud gaf. Een beangstigend idee als je bedenkt dat er de lopende kabinetsperiode minstens 100.000 sociale huurwoningen bijgebouwd moeten worden. Ik ben bang dat als we op onze bewindslieden wachten, we over drie jaar nog geen stap verder zijn omdat de discussie niet verder kwam dan een plichtmatig zwartenpieten over wiens schuld het tekort is of muggenziften over de vraag of sociale woningbouw een term is die de lading dekt. Uit geen mond viel een heldere visie op te tekenen over hoe het huidige woningtekort op een sociale manier op te lossen. Niet vreemd voor wie bedenkt dat onze premier vindt dat je voor een heldere visie bij de opticien moet zijn.

Huizen bouwen gebaseerd op christelijk kerngezin

Dan Hein de Haan. Deze oprichter (in 1980) van CASA Architecten, het Coöperatief Architectenbureau voor de Stadsvernieuwing in Amsterdam, interviewde ik drie jaar geleden over de programmering van wijken met wonen, werken en voorzieningen. Hij stelde zich op het standpunt dat architectuur meer is dan stadsbehang produceren en hij wond zich vreselijk op over het feit dat we nog steeds huizen bouwen gebaseerd op het christelijk kerngezin uit de jaren zestig. Rampzalig vond hij dat.

Een stad kan niet zonder een goede menging van wonen, werken en voorzieningen en het liefst schrapte hij alle absurditeit uit de Nederlandse regelgeving. Drie jaar na dato blijkt dat de visie van De Haan nog niets aan helderheid verloren heeft. Zo vond hij het de taak van corporaties om betaalbare woningen te bieden aan mensen met een smalle beurs, maar ook om partner te zijn in het maken van een dynamische, interessante stad die helemaal gestoeld is op kansen voor en ontwikkeling van haar bewoners.

Spraakmakende architectuur

Dat ging volgens hem over veel meer dan alleen betaalbare huisjes bouwen. Een corporatie moet vooral ook partner zijn die een interessante stedenbouwkundige ontwikkeling mogelijk maakt. En het grappige is, vond hij,  dat in Nederland de bestuurders vooral hun best doen om met spraakmakende architectuur voor de dag te komen.

Interview

Het thema rond welke woningen we voor wie moeten maken is actueler dan ooit.
Lees hier het interview met Hein de Haan uit 2015. Ik hoop dat u – net als ik destijds, maar ook nu weer – onder de bekoring komt van deze gedreven visionaire man.

Foto: Woongebouw Nautilus, Zeeburgereiland Amsterdam, ontwerp Hein de Haan. Fotograaf Jacqueline Knudsen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.