Architectuurprijs Achterhoek voor Brandweerkazerne Doetinchem

Nieuws

Architectuurprijs Achterhoek voor Brandweerkazerne Doetinchem

Door: Jacqueline Knudsen | 10-11-2014

De nieuwe brandweerkazerne in Doetinchem heeft de Architectuur Prijs Achterhoek 2014 dubbel gewonnen. Het ontwerp van Bekkering Adams architecten won het van de andere twee genomineerden, de Villa op de Lochemseberg, een ontwerp van Maas architecten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk, gerenoveerd en uitgebreid naar ontwerp van Korteknie Stuhlmacher architecten. De prijsuitreiking vond op 7 november plaats in de DRU Cultuurfabriek te Ulft.

Deden er in 2013 nog 35 bouwwerken mee, in 2014 is het aantal inzendingen gezakt naar 24. Dat heeft ook te maken met het gegeven dat er op veel plaatsen in de Achterhoek minder gebouwd mag worden. De jury was niet onverdeeld enthousiast over de inzendingen: ‘Het gemiddeld niveau van de ingezonden presentaties stelde teleur. Te vaak was de informatie onduidelijk, ontoereikend of matig vormgegeven.’

Over de impact op omgeving van de ingezonden bouwwerken schrijft de jury in haar rapport: ‘Direct naast het gebouw blijkt meestal nog wel aandacht voor de relatie met de buitenruimte, maar de spanningsboog naar de omgeving neemt te vaak erg snel af en haalt soms niet eens de grens van de kavel. Laat staan dat het project iets betekent voor de ruimere omgeving.’

Ook zag de jury ‘opmerkelijk vaak details en combinaties van materialen die scheef, raar, lelijk of fout zaten, en soms dat allemaal tegelijk. Er mag dus wat meer aandacht zijn voor detaillering, zowel bij de voorbereiding als in de uitvoering van de bouw.’

Actuele maatschappelijke voorbeeldfunctie

Wel positief was de jury over het maatschappelijk belang van de inzendingen. ‘Politie, brandweer, school, verenigingsleven, zwembad, museum, de zorg, sociale woningbouw, zo’n beetje alles wat een gemeenschap nodig heeft, is vertegenwoordigd met nieuwbouw. … De wat ongemakkelijke koninklijke kreet ‘participatiemaatschappij’ wordt door de nodige projecten reeds rechts gepasseerd.’

Bij het jarenlange ontwerpproces van de brandweerkazerne in Doetinchem bijvoorbeeld, speelden de gebruikers, waaronder vele vrijwilligers, een belangrijke rol. De jury schrijft over het resultaat: ‘Het is een generiek project met een krachtige architectonische uitstraling en sterke ruimtelijkheid. De goede en verzorgde detaillering en uitvoering zijn opvallend, zeker in relatie tot de beperkte bouwtijd. Dit overheidsgebouw laat overtuigend zien dat participatie tot aansprekende kwaliteit kan leiden. Die kwaliteit geldt vooral voor het gebouw, want de buitenruimte, en met name het gebruik van het groen, steekt daar helaas nogal schril bij af.’

De jury bestond uit Fons Catau (politicoloog), Jan Willem van de Groep (bedrijfskundige), Harry Harsema (landschapsarchitect), Geert Jan Jonkhout (architect), Gus Tielens (architect), Paul Toornend (architect/beeldend kunstenaar) en Emmie Vos (architect en interieurarchitect).

Publieksprijs

De Doetinchemse brandweerkazerne van Bekkering Adams architecten won daarnaast met afstand de publieksprijs, gevolgd door woonzorgcentrum het Hoge Veld in Aalten en Villa Mondriaan in Winterswijk.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.