Boemerang beschermd rijksmonument

Actualiteiten, Nieuws

Boemerang beschermd rijksmonument

Door: Petra Starink | 21-10-2015

Boemerang van Maaskant rijksmonumentDe Boemerang, het voormalige kantoorgebouw van SC Johnson in Mijdrecht, in de gemeente De Ronde Venen is definitief beschermd als rijksmonument. Dit bouwwerk wat goed zichtbaar is vanaf de N201 is een toonbeeld van architectuur en stedenbouw uit de wederopbouwperiode 1940-1965.

Architect Maaskant

In 1962 kreeg SC Johnson de vergunning om dit ontwerp te realiseren. Architect H.A. Maaskant, bekend van o.a. de Euromast maakte het ontwerp in de vorm van een boemerang. Het fabrieks- en kantoorgebouw zijn in een voor hem typerende functionalistische stijl ontworpen.

Geen normaal gebouw

Dit is te zien aan de rechthoekige plattegrond van de fabriek en het gebruik van veel beton, aluminium en glas. De vorm van het unieke kantoor- en directiegebouw is door inmenging van de Amerikaanse opdrachtgever H.J. Johnson tot stand gekomen. Hij wenste voor de eerste vestigingsplaats van zijn bedrijf in Europa geen ‘normaal’ gebouw maar een blikvanger op een zichtlocatie bij de provinciale weg.

Cultuurhistorische waarde

SC Johnson heeft tegenwoordig een nieuw pand op het bedrijventerrein van Mijdrecht dat voldoet aan de laatste moderne eisen. De Boemerang is sporadisch in gebruik en de vijver doet dienst als reservoir voor bluswater. De buitenkant en delen van de binnenkant van het fabriekscomplex zijn van cultuurhistorische waarde. In de Boemerang zijn diverse oorspronkelijke interieurdelen bewaard gebleven, zoals blauwe plafonds, linoleum vloeren en een centrale  hal met witmarmeren vloer.

Voor gemeente De Ronde Venen betekent dit extra waardering voor na-oorlogs erfgoed. De betekenis van het gebouw was al lange tijd duidelijk. Sinds 1999 is het gemeentelijk monument. Nu erkent ook het Rijk de waarde van dit icoon.

Foto: Maria van der Heyden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.