Bouw Universitair Centrum Psychiatrie gestart

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Bouw Universitair Centrum Psychiatrie gestart

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-04-2022

In samenwerking met Vakwerk Architecten werkt Atelier PRO architecten aan een nieuw gebouw voor het Universitair Centrum voor Psychiatrie (UCP) in Groningen. Gezamenlijk ontwierpen zij een zonnige, efficiënte en vriendelijke omgeving voor psychiatrische patiënten en medewerkers. Daarbij is tevens samengewerkt met Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek en Peutz.

Het UCP is het expertisecentrum op het gebied van geestelijke gezondheidszorg in Noord-Nederland. Hier werken ongeveer 570 medewerkers aan psychiatrische diagnostiek en behandeling in een open sfeer. De nieuwbouw moet de kerntaken en de ambitie van het UCP ondersteunen. Centraal daarbij staat het verbeteren van de prognose van mensen met psychiatrische aandoeningen. Verder is de opzet van het ca. 15.500 m² grote complex zodanig, dat functieveranderingen in de toekomst eenvoudig inpasbaar zijn.

Oriëntatie op de zon

Als leidraad voor het ontwerp van het gebouw hebben de architecten zich gehouden aan de ‘oriëntatie op de zon’. Veel daglicht in het gebouw is een belangrijk onderdeel van Healing environment en draagt bij aan herstel. Alle patiëntenkamers zijn daarom gericht op de ochtendzon terwijl de huiskamers en de daktuinen juist middagzon krijgen.

Verder was het de bedoeling om niet zozeer een ziekenhuisomgeving te creëren alswel een vriendelijke en huiselijke sfeer te scheppen. In dat kader zoekt het complex van nature in zowel schaal als materialisatie aansluiting bij de naastliggende woonwijk. Zo is het uitzicht van de kliniek gericht op de stad en niet op het ziekenhuisterrein. Daarnaast zijn de mooie groene daktuinen op de eerste verdieping gepositioneerd, boven op de therapieruimtes van de begane grond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.