Start bouw ‘Groot Hartje’

Actualiteiten, Nieuws

Start bouw ‘Groot Hartje’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-04-2022

Kortgeleden is naast het Eindhovense Philips Stadion gestart met de bouw van Groot Hartje. Het gaat om een project van 264 woningen dat LEVS ontwerpt in opdracht van SDK Vastgoed en Amvest. Daarbij heeft de architect rekening te houden met twee bestaande elementen: de in- en uitrit van de ondergrondse parking en een oude plataan op de hoek.

Groot Hartje omvat huur- en koopwoningen en deels een plint van commerciële voorzieningen. Het ontwerp is zodanig dat het volume aansluit op de middelhoge woongebouwen naast het stadion. Daarbij schermt de stedelijke wand langs de straat een geluidsluw binnengebied af. Verder staan op de kop vier bijzondere stadwoningen, die de aansluiting met de aangrenzende Lijsterbesbuurt markeren.

Landschapsontwerp

S&P Landscape Architecture maakte het landschapsontwerp voor Groot Hartje. In deze typisch hedendaagse opgave komen bodiversiteit, waterretentie, daktuinen en gemengde gebruiksvormen samen. S&P maakte daarom een ontwerp voor drie verschillende landschappen binnen het plan.

De eerste is de openbare parktuin die de oude Plataan integreert. Deze bloemrijke tuin is openbaar toegankelijk maar behoudt intimiteit en rust door plaatsing van een elegant en transparant hekwerk. De bewonerstuin ligt een niveau hoger en omvat een broeikas die vanaf de straat te zien is. In de basis is de tuin simpel van opzet zodat bewoners hieraan hun eigen invulling kunnen geven.

Het derde ontwerp betreft tuinen die langs de gevels omhoog worden geleid naar groene daken. Stevige klimplanten verbinden straks de balkons brengen het groen dicht naar de woningen op hoogte toe. Op de hoge daken ligt mos sedum. De daken worden ingezet om regenwater op te vangen, vast te houden en door te leiden naar de tuinen om daar het jaar door gebruikt te kunnen worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.