Brug van hergebruikte materialen op Floriade

Brug van hergebruikte materialen op Floriade

Nieuws
Door: Petra Starink | 28-09-2021

Op het Floriade-terrein in Almere is een brug van 80 meter over het Weerwater opgeleverd die samengesteld is uit “tweede leven materialen”. De brug bestaat voor en groot deel uit oude brugdelen van het fiets- en voetgangersviaduct Bolgerijsekade bij Vianen. Dura Vermeer en Arc2 Architecten maakte het ontwerp voor de nieuwe brug.

Hergebruik

Bouwer Dura Vermeer nam het initiatief om onderdelen van het oude viaduct opnieuw in te zetten voor deze nieuwe brug die te zien is op de Floriade 2022. De brug over de A27 werd nog maar weinig gebruikt. De modules van de bovenbouw van de brug waren eenvoudig te demonteren en alle constructieve bouw­informatie uit het verleden was nog beschikbaar. Dura Vermeer koos er in 2019, voor om de modules te ‘oogsten’ en in depot te plaatsen tot de mogelijkheid tot herinzet zich voordeed.

Bruggencampus

Die kans ontstond al vrij snel binnen de ontwikkelopgave van Floriade in Al­mere. Vanuit de gemeente Almere en pro­vincie Flevoland werd de Bruggencampus Flevoland-Floriade opgericht: een praktijk­omgeving voor de ontwikkeling en toepas­sing van innovatieve en circulaire bruggen binnen Floriade, met als doel een duur­zame invulling van de grote vervangingsop­gave van bruggen.

Oude brugonderdelen

Het ontwerp dat Dura Vermeer samen met Arc2 Architecten maakte voor deze “tweede leven” brug, sloot naadloos aan op deze ambitie. De betonnen hoofdliggers komen uit de oude fiets- en voetgangersbrug over de A27. De stalen dwarsdragers vinden hun oorsprong in een oude gevelsteunconstructie. De houten dekliggers en -planken zijn gezaagd uit oude hardhouten damwanden en spoorbielzen. Als fundering zijn tweedehands stalen buispalen gebruikt en de leuning is gezaagd uit oude spoorbielzen.

Fotografie: Dura Vermeer, Floriade

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.