Brutus towers

Actualiteiten, Nieuws

Brutus towers

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-04-2022

In maart opende Brutus: een nieuwe kunstinstelling in een voormalig havencomplex in het M4H havengebied in Rotterdam West. Het complex beslaat in totaal 4.000 m2 en herbergt verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes en een beeldentuin. Brutus presenteert zich als een artist driven playground waar makers carte blanche krijgen om te experimenteren.

De kunstinstelling Brutus is onderdeel van een groter plan. Kunstenaar Joep van Lieshout (Atelier Van Lieshout) en projectontwikkelaar RED Company slaan de handen ineen om in het Rotterdams M4H-gebied een grootschalige cultuurcluster met woningbouw, horeca en werkruimtes te realiseren.

Drie woontorens

Zo zijn om het culturele cluster heen drie robuuste woontorens gepland met daarin in totaal 750 woningen. Ze zijn ontworpen door Atelier Van Lieshout in samenwerking met Powerhouse Company en ademen de sfeer van Atelier Van Lieshouts functionalistische beeldhouwwerk. De onderdelen van het nieuwe complex zijn verbonden door middel van trappen, gangen en hellingbanen.

De naam ‘Brutus’ refereert aan het brutalisme. Een expressionistische bouwstijl uit de jaren 1950 en 1960 die no-nonsens eerlijkheid en een utopisch samenlevingsideaal hoog in het vaandel had. Het past derhalve prima bij de ongepolijste omgeving van de Rotterdamse haven.

Kunst en commercie

Tot slot zijn in dit project kunst en commercie gelijkwaardige partners. Creatieven worden hier niet ingeschakeld als tijdelijke ‘place makers’ om daarna te worden afgedankt.

Zo biedt Brutus onder meer onderdak aan Atelier Van Lieshouts presentatieruimtes en grote werkplaats met transparante gevel. Hierdoor kunnen bezoekers live het creatieproces volgen. Daarnaast voorziet het complex in ateliers waardoor kunstenaars ook op de lange termijn hun artistieke stempel kunnen blijven drukken op het M4H-gebied.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.