Europan 15 gericht op locaties in Rotterdam

Evenementen

Europan 15 gericht op locaties in Rotterdam

Door: Petra Starink | 19-03-2019

De 15de editie van Europan, de ontwerpwedstrijd voor jonge architecten tot 40 jaar is gestart. Het thema ‘productive city’ staat centraal. De Nederlandse competitie speelt in Rotterdam en is door Stichting Europan NL in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam opgezet.

Rotterdamse locaties Europan 15

Europan 15 is voor de gemeente Rotterdam een inspirerende proeftuin om het concept van de nieuwe Omgevingsvisie in de praktijk te testen. Alle 5 locaties hebben een specifieke opgave, steeds met de productieve stad als vertrekpunt. Zo is het Vierhavensblok (locatie 1), gelegen in het Rotterdam Makers District (M4H), een testcase hoe circulariteit kan worden ingezet voor gebiedsontwikkeling. Het Visserijplein (locatie 2) in de naastgelegen stadswijk Bospolder-Tussendijken en de Kop van het Dakpark (locatie 3) vragen om de ontwikkeling van een compacte, gezonde en inclusieve woonomgeving. In Groot IJsselmonde (locatie 4) is de opgave om de tuinstad van de 21ste eeuw te transformeren naar een toekomstbestendig sub-urbaan woonmilieu.
Tenslotte moet het monofunctionele bedrijvenpark Brainpark I (locatie 5), gelegen op het snijvlak tussen de Erasmus universiteitscampus en de snelweg A16, een levendige woon- en verblijfsplek worden.

Inschrijving Europan

Europan 15 Rotterdam is gestart op 18 maart, gelijktijdig met de andere deelnemende Europese steden. Vanaf dat moment zijn alle Europese prijsvraaglocaties, inclusief die van Rotterdam, in te zien op www.europan-europe.eu. Vanaf 1 april kunnen ontwerpteams zich inschrijven op een of meerdere prijsvraaglocaties. Uiterlijk 28 juli 2019 moeten ontwerpteams hun voorstellen insturen. De winnaars worden begin december 2019 bekendgemaakt. De publieke prijsuitreiking vindt plaats in het voorjaar van 2020.

Rotterdam Architectuurmaand

AIR en Europan NL organiseren rondom de competitie een uitgebreid activiteitenprogramma. Op 26 april wordt gestart met een toelichting op de opgaves en een excursie langs de vijf locaties waar partners aan het woord komen. Tijdens de Rotterdam Architectuurmaand in juni vindt een uitgebreide conferentie plaats waarin onder meer de lessen van Europan 14 gedeeld worden.

Jury van Europan

De jury van Europan 15 staat onder voorzitterschap van oud-Europanwinnaar Jacob van Rijs (MVRDV) en bestaat verder uit Johan Anrys (51n4e), Marc Glaudemans (directeur Provincie Noord-Brabant), Tina Saaby (voormalig stadarchitect van Kopenhagen) en Joost Beunderman (00:/).
De architecten Marieke Kums (Studio MAKS), Beatriz Ramo (STAR), Like Bijlsma (SUBoffice) en stedenbouwkundige Mariet Schoenmakers complementeren de jury.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.