Vijf architecten, vijf visies op verbouwing Catharijneconvent

Actualiteiten, Nieuws

Vijf architecten, vijf visies op verbouwing Catharijneconvent

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-03-2022

Half maart presenteerden vijf architecten tijdens een openbare informatieavond hun visie op de verbouwing van Museum Catharijneconvent. Hier werden de buurt, stad en andere geïnteresseerden geïnformeerd over de verschillende ontwerpen en visies en was er mogelijkheid te reageren. Met het vroeg betrekken van de achterban wil het museum waardevolle input ophalen die wordt meegenomen in de doorontwikkeling van de uiteindelijk winnende visie.

De vijf architectenbureau die hun plannen tentoonspreidden waren: KAAN Architecten, Caruso St John Architects, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Cruz y Ortiz Arquitectos. Een beoordelingscommissie onder leiding van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra zal de winnende visie kiezen.

Museum Catharijneconvent verwacht voor de zomer bekend te kunnen maken wie de opdracht heeft gekregen. Wanneer de verbouwing start en het vernieuwde museum af is, is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen. Lees meer over de verbouwing op de site van het museum.

Visie Caruso St John Architects

‘Het Catharijneconvent is sinds zijn stichting een toevluchtsoord geweest, en als museum is het ook nu nog een plaats voor ontmoeting en bezinning, voor het begrip en de verdraagzaamheid die we nodig hebben voor een vreedzame samenleving. Ons voorstel maakt het klooster en de kathedraal tot een samenhangend geheel voor dit doel.’ Meer over Caruso St John Architects.

Visie Cruz y Ortiz Arquitectos

‘In onze visie staan het optimale gebruik en de maximale beleving van de monumentale omgeving op één. Om dat mogelijk te maken, is een ondergrondse uitbreiding de enige oplossing om het museum de extra ruimte te bieden die het zo hard nodig heeft. De beeldbepalende entree en het tentoonstellingspaviljoen zijn de zichtbare vernieuwingen die voor eenheid in het kloostercomplex zorgen. Onder de Pandhof ontvouwt zich een gastvrije nieuwe wereld voor alle publieksfuncties, met een route die langs serene patio’s leidt. In de Foyer, grenzend aan de wensvijver, begint het daadwerkelijke museumbezoek. Meer over Cruz y Ortiz Arquitectos.

Visie Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (in samenwerking met Van Hoogevest Architecten)

‘Deze visie is gericht op een nieuw evenwicht tussen de gebruiksbehoefte van een groeiend museum én een eeuwenoud kloosterensemble. De voegende nieuwbouw in de vorm een stoet van drie gebouwen, doet precies wat ze moet doen: het museum zichtbaar maken, de bestaande gebouwen verbinden én het publiek de weg wijzen.’ Meer over Happel Cornelisse Verhoeven Architecten.

Visie KAAN Architecten (in samenwerking met Origin Architecture & Engineering)

‘Een goed gesprek. Het ontwerp voor het nieuwe Museum Catharijneconvent staat voor een goed gesprek over het heden en verleden van het geloof en het heden en het verleden van haar architectuur. Een goed gesprek dat men voert wandelend langs de bogen die staan voor verbinding, verbeelding en kwaliteit.’ Meer over KAAN Architecten.

Visie Korteknie Stuhlmacher Architecten

‘Het museum is een gevarieerd ensemble dat bestaat uit verschillende oude en nieuwe karakteristieke panden, tuinen en terrassen die samen zorgen voor een ruimtelijk geheel met complementaire kwaliteiten. Ons voorstel verbindt bestaande en nieuwe ruimtes en laat ze deel worden van een rijke, uitnodigende museale beleving.’ Meer over Korteknie Stuhlmachter Architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.