De Vergaderfabriek in Teuge rolt uit 3D-betonprinter

Nieuws

De Vergaderfabriek in Teuge rolt uit 3D-betonprinter

Door: Petra Starink | 31-01-2019

Het printen van De Vergaderfabriek in Teuge is gestart. Het gebouw met ronde vormen is volgens de bouwers het eerste bedrijfspand in Europa dat is gemaakt met 3D-printtechniek. De eerste wandsegmenten staan inmiddels. 3D-betonprintbedrijf CyBe Construction wil opschalen naar meerdere printers zodat binnen tien dagen het printwerk af is. Streven is om het gebouw in april volledig af te hebben.

Opdrachtgevers Marjo en Arvid Prigge uit Teuge willen een vergadercentrum bouwen dat invloed heeft op onze zintuigen. Er worden filmbeelden, geuren en geluid gebruikt. De ronde en gebogen vormen die hen voor ogen staan zijn in traditionele bouw nauwelijks te realiseren. Daarom zochten de twee initiatiefnemers contact met bouwers die wilden experimenteren met 3D-printen. Ook de TNO  Delft is bij het project betrokken.

Omdat ze iets bijzonders wilden kwamen ze bij Hugo Jager van Revelating terecht, dat technologische vernieuwing in de bouw nastreeft. Architect Pim van Wylick van The Form Foundation liet met zijn ontwerp zien dat hij begreep wat Prigge wilde. Hij gaf het gebouw van bovenaf gezien de vorm van een draaiende rotor. Vervolgens was het zoeken naar de techniek om de bouw mogelijk te maken, waarvoor Berry Hendriks van CyBe aanschoof. Marijn Bruurs van Witteveen + Bos maakte het ontwerp constructief mogelijk.

Lees ook het artikel Eerste 3D-geprinte gebouw van Europa in Teuge en ontwikkelingen-3D-betonprinten

Leerlingen van een basisschool uit Teuge plaatsen een tijdcapsule in de eerste geprinte muur. Bekijk de video van Omroep Gelderland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.