Klusflat Kleiburg winnaar Dutch Design Awards 2017

Nieuws

Klusflat Kleiburg winnaar Dutch Design Awards 2017

Door: Petra Starink | 30-10-2017

DeFlat Kleiburg is de grote winnaar geworden van de Dutch Design Awards 2017. De klusflat is een samenwerking van NL Architects in samenwerking met XVW Architectuur en vastgoedontwikkelaar KondorWessels. De flat werd beloond met de Future Award en won in de categorie habitat. De jury was eenduidig: “DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.”

Klusflat Kleiburg

In de Amsterdamse Bijlmermeer ligt de ruim vierhonderd meter lange flat Kleiburg, gebouwd in 1971 en ontworpen door Siegfried Nassuth. Kort na de oplevering was er al kritiek op de buurt: het modernistische en idealistische concept leek te sneuvelen en een ghetto te worden. Vanaf midden jaren tachtig werd lange tijd vergeefs verlichting gezocht in een reeks renovaties. De flat werd in 2011 op het nippertje gered van de sloop: voor het symbolische bedrag van één euro werd het gebouw verkocht aan Consortium DeFlat. Waar bij de renovatie van de andere flats de eenvormigheid en schaal werd doorbroken, werd dit bij Kleiburg juist omarmd. Alleen de hoofdstructuur van de flat  is gerenoveerd; de vernieuwing van de leegstaande woningen zelf werd aan de toekomstige bewoners overgelaten. De onderste twee lagen zijn het meest ingrijpend aangepast: het verplaatsen van de bergingen naar de verdiepingen creëerde op de begane grond een open karakter en ruimte voor woningen, winkels en ateliers. Daardoor is een levendige plint ontstaan die de flat verbindt met de buurt en Kleiburg inbedt in het omliggende park en de wijk.

Juryrapport

Jury statement: De jury prijst met name het feit dat een tastbare oplossing wordt geboden voor het reële, mondiale probleem van schaalbare herbestemming. De Flat adresseert een urgent onderwerp: over de gehele wereld verdient een grote voorraad gebouwen uit de jaren ‘60 en ‘70 een restauratie in plaats van een sloophamer. Na ettelijke initiatieven in de Bijlmer is DeFlat Kleiburg een aantoonbaar succes, dat de kwaliteit van leven voor bewoners en omgeving daadwerkelijk verbetert. Een stimulerend voorbeeld. DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building de toekomst heeft. Er is geen behoefte aan méér gebouwen; wat nodig is, zijn meer voorbeeldstellende, impactvolle interventies als DeFlat Kleiburg. Dankzij de gelaagde waardecreatie en het potentieel op lange termijn voor het gebied, biedt deze aanpak kansen voor de toekomst van een enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.

Overige winnaars Dutch Design Awards

De overige Dutch Design Awards gingen dit jaar naar: Vlisco Un à Un van Michiel Schuurman (Communication), ZandGlas van Atelier NL (Design Research), Bravado: a pretentious, swaggering display of courage (F/W 2017) van Das Leben am Haverkamp (Fashion), Quooker Flex van Quooker (Product), White Spots van Studio Richard Vijgen (Service & Systems), Frank Kolkman (Young Designer Award) en Royal FloraHolland (Best Client Award). Sheltersuit 4.0 ontworpen door Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

Debat over vormgeven

De Dutch Design Week en World Design Event trok dit jaar meer dan 335.000 bezoekers. Het evenement groeit kwalitatief; naast exposities was er veel ruimte voor inhoudelijke discussies en debat over het vormgeven van onze toekomst. Bedrijfsleven, professionals, overheden, media en ontwerpers wisten elkaar gedurende de week te vinden om ideeën uit te wisselen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.