Vijf nominaties Gouden Piramide 2016

Nieuws

Vijf nominaties Gouden Piramide 2016

Door: Petra Starink | 11-05-2016

De jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft 5 nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Piramide 2016, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het onderwerp dit jaar is architectuur. 60 opdrachtgevers zonden een project in. Op zaterdag 26 november wordt bekend wie de winnaar is.

CONO Kaasmakers met kaasmakerij De Tijd, Westbeemster

CONO is een coöperatie van 475 veehouders in Noord-Holland en al ruim honderd jaar gevestigd in de Beemster, een Unesco-werelderfgoed. De historische en hedendaagse band met deze polder was aanleiding om de uitbreiding van de kaasmakerij op de bestaande locatie te realiseren. Dat stelde hoge eisen aan de architectuur, die geen afbreuk mocht doen aan de cultuurhistorische waarde van het landschap. CONO heeft uitzonderlijke inspanningen geleverd om te komen tot een gebouw dat het werelderfgoed levend houdt.

Consortium DeFlat met Kleiburg, Amsterdam

Toen woningcorporatie Rochdale haar Bijlmerflat Kleiburg voor één euro te koop aanbood, kwam een consortium van drie zelfstandige ondernemers plus KondorWessels Vastgoed met het voorstel voor een klusflat. Kopers knappen hun appartement zelf op. Het consortium nam de verantwoordelijkheid voor de gezamenlijke ruimtes, bood opties aan voor de verbouwing van de woningen en stelde een kluscoördinator aan. Dankzij de creatieve aanpak is de honingraatflat niet alleen behouden gebleven, maar gaat er zelfs een nieuwe impuls voor de buurt van uit.

Provast met de markthal, Rotterdam

Het initiatief voor een overdekte markthal bij de bestaande warenmarkt op de Binnenrotte kwam van de gemeente Rotterdam. Projectontwikkelaar Provast won de ontwikkelingscompetitie met een grensverleggend ontwerp dat de overdekte markt integreert met 226 appartementen, een supermarkt en een parkeergarage. Het bedrijf wist het project, ondanks de risico’s, ongeschonden door de vastgoedcrisis te loodsen. De Markthal blijkt een architectonisch fenomeen waarvoor toeristen naar Rotterdam komen.

Stichting TROM met De Hallen, Amsterdam

Een gelegenheidscoalitie van gebruikers, de buurt, private investeerders en een bank transformeerde een voormalige tramremise tot een centrum voor cultuur, media en ambachten. Mede dankzij de voetgangerspassage en de foodcourt heeft het complex de buurt nieuw leven ingeblazen. De stichting TROM verwierf het complex na een gemeentelijke selectieprocedure, voerde de herontwikkeling uit en doet nu het beheer. Een van de sleutels voor het succes was de directe betrokkenheid van de buurt.

Stichting Xenia met Xenia Hospice voor jonge mensen, Leiden

Xenia is het eerste hospice voor jongeren en jongvolwassenen (16-40 jaar) in Nederland en staat in de oude binnenstad van Leiden. De initiatiefnemer ontdekte na een persoonlijke ervaring dat er behoefte aan zo’n instelling bestond. Zij besloot vanuit haar kennis als kinderverpleegkundige het hospice zelf te ontwikkelen, en richtte daarvoor de stichting Xenia op. De stichting werkt samen met onder meer studentenhuisvester DUWO en de ‘Vrienden van Xenia’, die financiële middelen voor de inrichting en de exploitatie doneert.

De Gouden Piramide

De Gouden Piramide wordt jaarlijks toegekend en is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro, een trofee en een architectuurplaquette. In Kunstuur van avrotros zal in december aandacht worden besteed aan de winnaar van de Gouden Piramide.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.