Ecologische daktuin op duurzaam woongebouw De Keizer

Nieuws

Ecologische daktuin op duurzaam woongebouw De Keizer

Door: Petra Starink | 14-09-2021

Op wooneiland Oostenburg heeft projectontwikkelaar VORM een vierde woongebouw opgeleverd. De Keizer is een ontwerp van Workshop Architecten, is een duurzaam woongebouw van zeven verdiepingen met 44 woningen en heeft een collectieve ecologische daktuin.

Hoogwaardige afwerking

De Keizer, gebouwd door Hillen & Roosen, voorziet in diverse slimme woningen voor uiteenlopende huishoudens: van kleine studio’s, tot maisonnettes en extra grote appartementen. De Keizer ligt aan de VOC kade aan het water, in het centrum en op een steenworp afstand van Amsterdam Centraal. Het woongebouw is hoogwaardig afgewerkt met een stoer uiterlijk dankzij de toepassing van zwart beton, gecombineerd met zwart Braziliaans metselwerk. De toepassing van duurzaam geproduceerd hout in de afwerking, resulteert in een warme en zachte ambiance.

Collectieve ecologische daktuin

Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de collectieve ecologische daktuin van De Keizer. Een groene oase met bomen, struiken en springtoestellen. De daktuin voorziet in ecologische waterbuffering en -berging en gaat tegelijkertijd hittestress tegen. Ook houdt de tuin de omgeving koel. Op de begane grond is een groene binnentuin gerealiseerd. Dankzij de aandacht voor biodiversiteit in de ontwikkeling van Oostenburg, ontstaat er niet alleen een prettige leefomgeving voor de mens, maar ook voor vogels en insecten zoals bijen, hommels en vlinders.

Hergebruik van materialen

Hergebruik van materialen is een belangrijke voorwaarde van de missie om Oostenburg duurzaam te maken. De GPR van 8 wordt onder andere behaald door toepassingen van circulaire materialen, zoals bakstenen, verhardingen en circulair beton. Deze zijn vervaardigd door oude materialen – bijvoorbeeld uit slooppanden – te vijzelen (vermalen) en opnieuw te gebruiken. Het hout dat in woontoren De Keizer verwerkt wordt, is duurzaam geproduceerd & FSC gecertificeerd hout. Er worden in en rondom het gebouw nieuwe bomen aangeplant om het ecosysteem op de plaats van de kap intact te houden.

Samenwerking

Projectontwikkelaar VORM werkte samen met Workshop Architecten, Ard Hoksbergen, Milad Pallesh en Ivar van de Zwan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.