Elegant ontwerp busbrug station Zwolle

Nieuws

Elegant ontwerp busbrug station Zwolle

Door: Petra Starink | 21-11-2016

De nieuwe busbrug over de sporen van station Zwolle is het winnende resultaat van een door ProRail gehouden aanbestedingsprocedure waar vier aannemers aan deelnamen. BAM en ipv Delft deden het beste aanbod en boden het winnende ontwerp dat het beste past bij de vooraf vastgestelde criteria. De brug vormt over een paar jaar een verbinding voor het busverkeer van het nieuw te bouwen busperron aan de zuidzijde van het station Zwolle naar de kruising  Westerlaan/Veerallee/Willemskade.

Houten onderkant

De brug is een knap staaltje ingenieurswerk. Naast de twee ‘groene’ landhoofden zijn slechts vier kolommen nodig om de 245 meter lange constructie te ondersteunen. De houten onderkant van de brug vormt een mooie verbinding over het spoor en sluit goed aan bij de omgeving. De busbrug is nodig om de vele in-, uit- en overstappende buspassagiers beter te kunnen ontvangen op een nieuw busperron, annex OV-knooppunt aan de zuidzijde van het station. Hier hebben onder anderen de werknemers van de kantoren in Hanzeland, de studenten van Hogeschool Windesheim en de bewoners van Zwolle profijt van.

Aanleg begin 2017

In de eerste helft van 2017 begint men met de aanleg. Voorbereidende werkzaamheden zoals de sloop van een oude NedTrain loods en enkele aanpassingen aan het spoor om ruimte te maken voor de busbrug zijn al uitgevoerd. De bouwkosten van de busbrug bedragen 13,5 miljoen euro (excl. BTW). Deze investering wordt mede mogelijk gemaakt door een forse bijdrage van de provincie Overijssel.

Beeld: BAM Infra, ipv Delft creatieve ingenieurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.