Het nieuwe wonen op FabCity

Het nieuwe wonen op FabCity

Evenementen
Door: Petra Starink | 12-04-2016

Op de kop van het Java eiland in Amsterdam staat de tijdelijke innovatiecampus FabCity,  een zelfvoorzienende samenleving waar studenten en kunstenaars werken, onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die het leven in de stad met zich meebrengt. Heijmans start met het testen van het nieuwe wonen en de ONE is platform voor dit onderzoek.

Kunst en design

FabCity is een onderdeel van het programma Europe by People, the Future of Everyday Living. Dit programma onderzoekt hedendaagse maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design en is georganiseerd rondom het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

ONE van Heijmans

In en aan het verplaatsbare huis ONE komen nieuwe technologieen en systemen die bijdragen aan een zelfstandig opererend huis en een betere besturing van het huis. Heijmans wil met het onderzoek tijdens FabCity de interactie tussen verschillende systemen zien die voor het eerst samen worden gebracht in een huis. Welke invloed hebben zij met elkaar op het leven in het huis en hoe werken de systemen samen?

Tesla Power Walls

Eneco is een van de partners in dit onderzoek en levert een van de eerste Tesla Power Walls. Deze batterij voor huizen van Tesla maakt het mogelijk om opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. De energie wordt opgewekt via de PV-panelen op het dak van de Heijmans ONE. Eneco zorgt er voor dat dat het energieverbruik van het huis eenvoudig kan worden afgelezen via Toon. Op een aparte display wordt weergegeven hoeveel energie wordt opgewekt door de PV-cellen en hoeveel energie wordt opgeslagen in de Tesla Powerwall. Met Toon is onder andere ook de verwarming te bedienen. Het overschot aan opgewekte energie kan worden geleverd aan het micro grid dat Zown, een start-up van Alliander, aanlegt en is een lokaal energienetwerk dat op het energienet kan worden aangesloten. In de ONE zal een datascience student verblijven om alle data te analyseren.

FabCity is gratis toegankelijk voor het publiek tot en met 26 juni.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.